Bécs: Ingyenes épületfelújítási tanácsadással a klímacélokért

Bécs: Ingyenes épületfelújítási tanácsadással a klímacélokért

Ingyenes lakásfelújítási tanácsadást kínál Bécs az ingatlantulajdonosoknak, hogy a városban található épületállomány korszerűsítésével is közelebb kerülhessen klímacéljai megvalósításához. A tanácsadás független, személyre szabott és az egész épületre koncentrál, nem csak a felújítandó szeletére.

Az osztrák főváros még 2020. október 1-jén indította el kísérleti jelleggel ingyenes épületfelújítási tanácsadását, a Hauskunftot, amelyet most állandósítanak és kibővítenek. A tanácsadást bárki igénybe veheti, aki társas- vagy családi házat, esetleg lakást szeretne felújítani – legyen szó fűtéskorszerűsítésről, nyílászáró-cseréről vagy homlokzatszigetelésről. Az ingyenes szolgáltatás célja, hogy bárki, aki Bécsben lakást szeretne felújítani, személyre szabott támogatást kapjon, így ingatlanát felkészíthesse a jövőre és a klímaváltozásra.

A hat hónapos próbaidő alatt a szakértők 150 alkalommal adtak tanácsot a jelentkezőknek. Segítségükkel lett például újra a Zieglergasse egyik ékköve az az 1902-es lakóépület, amelynek teljes körű felújítása során megújultak a lépcsőházak, a lábazat és még egy gyönyörű belső udvart is sikerült kialakítani. Hernalsban az energetikai felújítás során még közösségi teraszt is kapott egy korábban jellegtelen, 1964-es lakóépület. Egy 1920-ban épült währingi lakás korszerűsítésekor pedig nemcsak az energiafelhasználás optimalizálására ügyeltek, de ökológiai és építésbiológiai szempontok szerint válogatták össze a felhasznált építőanyagokat.

A Hauskunftot a Wohnfonds Wien működteti, amely az önkormányzati lakásépítésért felel Bécsben. A szolgálattal telefonon vagy e-mailben lehet felvenni a kapcsolatot, ezután a Hauskunft munkatársai kiközvetítenek egy szakértőt az érdeklődőnek és eldöntik, hogy telefonos vagy online tanácsadásra van-e szükség. Májustól a szolgáltatási kör tovább bővül és a szakértők már helyszíni szemlét is tartanak, ez alapján adnak konkrét, az adott épületre szabott tanácsot a felújításhoz. A tanácsadás nemcsak ingyenes, de független is. Eddig legtöbben kazáncsere, napelem, homlokzatszigetelés és különböző támogatások miatt vették fel a kapcsolatot a Hauskunfttal.

A borítókép forrása: Martin Votava / © PID

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.