Kevesebb lakás épül Magyarországon, de drágábbak

Kevesebb lakás épül Magyarországon, de drágábbak

Érzékelhető a vidéki ingatlanpiacon az új építésű ingatlanok számának csökkenése, az Otthon Centrum felmérése szerint márciusban a megyei jogú városokban 13 százalékkal kevesebb lakás érhető el, mint egy évvel korábban. Ezzel szemben az átlagos árszint majdnem tíz százalékkal emelkedett, a legdrágább Debrecen, ahol négyzetméterenként már 838 ezer forintos fajlagos árral szembesülhetnek a vevők.

Az Otthon Centrum a megyei jogú városokban végzett felmérése szerint 278 társasházi lakás projekt volt elérhető 2021 márciusában, ezekben összesen 7 806 új lakás épült. A 23 megyei jogú város közül a legtöbb beruházás Debrecenben és Szegeden van folyamatban (36-36), de a harmadik Győr is csupán eggyel maradt le. Ebben a három városban található az online meghirdetett új lakás projektek 38,5 százaléka. Az épülő új lakások száma is ebben a három városban a legmagasabb, de a sorrend megfordult: Győr feljött az első helyre (1 730), amelyet Szeged (1 066) és Debrecen (724) követ.

Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető elmondta, a nagyobb városokban jellemzően több lakás beruházás található, míg a legkisebb megyei jogú városokban erre alig akadt példa. Dunaújvárosban és Salgótarjánban továbbra sem indult projekt, míg Szekszárdon mindössze egyetlen futó beruházásban kínáltak új lakásokat a felmérés időpontjában.

Az idén márciusban indult projekt száma (42) szinte megegyezik az egy évvel korábban indított számmal (41). Az összes projektszám és az épülő lakások száma azonban csökkent a Coviddal sújtott egy év alatt: márciusban 12 százalékkal kevesebb projekt volt elérhető 2020 I. negyedévhez képest, míg a lakásszám 13 százalékkal maradt el a korábbi értéktől.

Ugyanakkor az új lakások négyzetméterára tovább emelkedett a megyei jogú városokban. A 643 ezer forintos négyzetméterár 9,5 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor. Ez az árszint már eléri a külső pesti kerületek használt lakásainak négyzetméterárát. A megyei jogú városok között Debrecenben alakult ki a legdrágább fajlagos ár (838 ezer forint/négyzetméter), amelyet Veszprém követ (715 ezer forint/négyzetméter). A legkedvezőbb árfekvésű város Hódmezővásárhely, ahol átlagosan (400 ezer forint/négyzetméter) kínálták az új lakásokat, ám a városok több mint felére a 400-560 ezer forint közötti ársáv a jellemző.

A borítókép forrása: Pixabay

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.