Az idei évben is elmarad az érettségi Szlovákiában

Az idei évben is elmarad az érettségi Szlovákiában

Klasszikus formában idén sem lesz megtartva az érettségi, jelentette be hétfőn Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter, a szlovákiai járványhelyzet kedvezőtlen alakulásával indokolva a döntést.

Törlésre kerül a belső érettségi vizsga írásbeli része, vagyis a fogalmazás. Az érettségi bizonyítványon szereplő érdemjegyet az egyes tantárgyakból vagy tantárgycsoportokból átlagolással fogják kiszámolni. Az év végi osztályzatokat és az utolsó két évfolyam félévi érdemjegyeit fogják figyelembe venni, ahogy tavaly is.

Az oktatási miniszter elmondása szerint az iskolaigazgatóknak május 3-ig kell meghatározniuk a rokon tantárgyak csoportjait. Az ezekből kapott osztályzatokat is figyelembe fogják venni az érettségi tantárgy értékelésekor. A nyolcéves tanulmányi programok esetében az átlagba az utolsó négy év érdemjegyeit fogják beleszámolni. A tantestületi tanácsoknak legkésőbb május 10-ig ki kell értékelniük a 2020/2021-es tanév második félévét. Eddig le kell zárni a végzős diákok jegyeit, és meg kell tartani a bizottsági vizsgákat is. A diák ezt követően kapja meg az átlag alapján kiszámolt érdemjegyet. Aki javítani szeretne, igényelheti a klasszikus szóbeli vizsgát, amelyre május 31-ig kell sort keríteni. 

Minden tanuló négy kötelező tantárgyból kap jegyet. Ha valaki választott egy ötödik vagy hatodik tantárgyat is, szóbeli vizsgát tehet belőle, ahogy tavaly is. Vagy pedig április 30-ig visszavonhatja a vizsgázási szándékát a szabadon választott tantárgyból” – fejtette ki a miniszter. Szóbeli vizsgát kell tenni azokból a tantárgyakból is, amelyekből a diák a tanulmányai során nem kapott érdemjegyet, csupán "abszolválta" értékelést.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a diákoknak továbbra is részt kell venniük a tanításon, mert ha nem szereznek érdemjegyet az év végén, bizottsági vizsgát kell tenniük. Gröhling hozzátette: maga sem tudja, hogy a következő napokban mi fog történni, és hogy meddig marad még oktatási miniszter, ezért jelentette be már most, hogy elmarad az érettségi.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.