Az idei évben is elmarad az érettségi Szlovákiában

Az idei évben is elmarad az érettségi Szlovákiában

Klasszikus formában idén sem lesz megtartva az érettségi, jelentette be hétfőn Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter, a szlovákiai járványhelyzet kedvezőtlen alakulásával indokolva a döntést.

Törlésre kerül a belső érettségi vizsga írásbeli része, vagyis a fogalmazás. Az érettségi bizonyítványon szereplő érdemjegyet az egyes tantárgyakból vagy tantárgycsoportokból átlagolással fogják kiszámolni. Az év végi osztályzatokat és az utolsó két évfolyam félévi érdemjegyeit fogják figyelembe venni, ahogy tavaly is.

Az oktatási miniszter elmondása szerint az iskolaigazgatóknak május 3-ig kell meghatározniuk a rokon tantárgyak csoportjait. Az ezekből kapott osztályzatokat is figyelembe fogják venni az érettségi tantárgy értékelésekor. A nyolcéves tanulmányi programok esetében az átlagba az utolsó négy év érdemjegyeit fogják beleszámolni. A tantestületi tanácsoknak legkésőbb május 10-ig ki kell értékelniük a 2020/2021-es tanév második félévét. Eddig le kell zárni a végzős diákok jegyeit, és meg kell tartani a bizottsági vizsgákat is. A diák ezt követően kapja meg az átlag alapján kiszámolt érdemjegyet. Aki javítani szeretne, igényelheti a klasszikus szóbeli vizsgát, amelyre május 31-ig kell sort keríteni. 

Minden tanuló négy kötelező tantárgyból kap jegyet. Ha valaki választott egy ötödik vagy hatodik tantárgyat is, szóbeli vizsgát tehet belőle, ahogy tavaly is. Vagy pedig április 30-ig visszavonhatja a vizsgázási szándékát a szabadon választott tantárgyból” – fejtette ki a miniszter. Szóbeli vizsgát kell tenni azokból a tantárgyakból is, amelyekből a diák a tanulmányai során nem kapott érdemjegyet, csupán "abszolválta" értékelést.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a diákoknak továbbra is részt kell venniük a tanításon, mert ha nem szereznek érdemjegyet az év végén, bizottsági vizsgát kell tenniük. Gröhling hozzátette: maga sem tudja, hogy a következő napokban mi fog történni, és hogy meddig marad még oktatási miniszter, ezért jelentette be már most, hogy elmarad az érettségi.

Napjainkban egyre szélesebb vállalati körökben téma a dolgok internete (Internet of Things, azaz IoT). Ez nem csupán egy felkapott trend, a segítségével egy gyártóvállalat ma már lényegesen célirányosabban, olcsóbban, csökkentett állásidővel és kevesebb meghibásodással termelni.

A világon elsőként teljesítette vegyespáros az egyik legkeményebb sarkvidéki kihívást. Vámos Nóra Rakonczay Gáborral 30 nap alatt, 560 kilométeren át, hóban, viharos szélben, átlagosan mínusz 20 fokban, szánjukat maguk után húzva, hihetetlen akaraterőről és kitartásról tanúbizonyságot téve valósította meg az Eisberg Grönland síexpedíciót.