Pécsi Boros – hangulatos videókon mutatja be a PTE borait a 30Y két tagja

Pécsi Boros – hangulatos videókon mutatja be a PTE borait a 30Y két tagja

Beck Zoli, a PTE BTK adjunktusa, a 30Y zenekar frontembere Sárközy Zoltán Papával, a zenekar billentyűsével közösen vágott bele a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borainak bemutatásába. A tervezett négyből a kóstolások során öt film lett - a szabad asszociáción alapuló sorozat első ízben így öt bor világát fejti fel, azok hangulatát zenei és irodalmi referenciákkal megrajzolva.

Azt találtuk ki a Papával, hogy négy napon át minden nap elmegyünk a Pécsi Tudományegyetem borászatába, és kiválasztunk egy-egy üveg bort. Aztán lejövünk a stúdióba, ahová összehordtunk egy csomó kottát, meg verset, az üveget megbontjuk, aztán lesz, ami lesz” – mutatta be az ötletet Beck Zoltán.

A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2007 óta a Pécsi Tudományegyetem része, a pécsi borvidék középpontja. A kutatóintézet 1949-ben több évszázados egyházi birtokra alapozva jött létre, fő feladata a kutatás, az oktatás és a szaktanácsadás. Ennek szolgálatában mintegy 30 hektár szőlőültetvénnyel, 300 éves 1600 m2 alapterületű pincével és akkreditált laboratóriummal rendelkezik. A szőlőfajta gyűjtemény – mely mára közel 1800 tételből áll – Európa második, a világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankja. A kutatóintézetben szőlőnemesítési, genetikai, szőlőtermesztési és borászati kutatások zajlanak. Az itt készített borok 2020 óta Pécsi Egyetemi Borbirtok márkanéven kerülnek piacra.

A téli hidegben rögzített videók személyes történetekkel, zenei és irodalmi példákkal igyekeznek megmutatni, mi minden rejtőzhet egy bor mög��tt. A jelenleg öt részes sorozatban a tavaly fennállásának huszadik évét ünneplő 30Y, Pécs ikonikus zenekarának két tagja kalauzol minket a Pécsi Egyetemi Borbirtok legizgalmasabb palackjainak világában. Beck Zoli – aki egyben a PTE Bölcsészettudományi Karának adjunktusa – az első rész bevezetőjében tisztázza, hogy nem profi borászok elmélkedéseit hallhatják majd a nézők, sokkal inkább olyan képzettársítások mentén ragadják meg egy-egy bor ízvilágát, amely saját művészi értelmezési kereteik között hordozza a hasonlóságot. 

Tudom mit jelent kapálni, metszeni, kacsolni, kötözni, permetezni, és persze szüretelni: szedni, hordani, préselni, darálni. Tudom mi a gyalogtőke, meg a kordon, karóztam is, meg oszlopot is segítettem állítani apámnak. A szőlőművelésről meg a borászatról, a szakszerű kóstolásról mégsem tudunk semmit, kamuzni pedig nem akarunk. Nem fognak elhangozni tehát olyan mondatok, hogy "a nyelvgyökön megjelenik a citrusos ízvilág" vagy "a nyelvháton visszaköszön a tavaszi kertek koraesti spleenje". A Pécsi Tudományegyetem borait isszuk, pécsi borokat. Hagyjuk, hogy azokról eszünkbe jussanak személyes élmények, emlékek, hangulatok, és mivel nem ültök itt velünk, nem tudunk együtt poharazni, így a borokat megpróbáljuk egy-egy zenei idézettel és verssel körülírni.

A videósorozat első része március 9-én debütál a Pécsi Tudományegyetem YouTube és Facebook oldalain (@pte1367), ahol hetente lehet majd követni a két zenész és a pécsi borok találkozásait.  A YouTube-link: https://youtu.be/6Y82Fu2I0MI.

A borítókép forrása: Pécsi Tudományegyetem

Csaknem egy teljes hónapra megnyílik a Pesti alsó rakpart a pihenni és mozogni vágyók előtt. Július 26 és augusztus 15 között a gyalog és mikromobilitási eszközzel (kerékpárral vagy rollerrel) közlekedők autómentes környezetben használhatják a Jane Haining rakpartot.

A közösségi autózás már 1992 óra része Bécs mindennapjainak. Az igények akkorák, hogy a Free2move vállalat az év végére 1100 járműre bővíti flottáját az osztrák fővárosban.