Pécsi Boros – hangulatos videókon mutatja be a PTE borait a 30Y két tagja

Pécsi Boros – hangulatos videókon mutatja be a PTE borait a 30Y két tagja

Beck Zoli, a PTE BTK adjunktusa, a 30Y zenekar frontembere Sárközy Zoltán Papával, a zenekar billentyűsével közösen vágott bele a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borainak bemutatásába. A tervezett négyből a kóstolások során öt film lett - a szabad asszociáción alapuló sorozat első ízben így öt bor világát fejti fel, azok hangulatát zenei és irodalmi referenciákkal megrajzolva.

Azt találtuk ki a Papával, hogy négy napon át minden nap elmegyünk a Pécsi Tudományegyetem borászatába, és kiválasztunk egy-egy üveg bort. Aztán lejövünk a stúdióba, ahová összehordtunk egy csomó kottát, meg verset, az üveget megbontjuk, aztán lesz, ami lesz” – mutatta be az ötletet Beck Zoltán.

A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2007 óta a Pécsi Tudományegyetem része, a pécsi borvidék középpontja. A kutatóintézet 1949-ben több évszázados egyházi birtokra alapozva jött létre, fő feladata a kutatás, az oktatás és a szaktanácsadás. Ennek szolgálatában mintegy 30 hektár szőlőültetvénnyel, 300 éves 1600 m2 alapterületű pincével és akkreditált laboratóriummal rendelkezik. A szőlőfajta gyűjtemény – mely mára közel 1800 tételből áll – Európa második, a világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankja. A kutatóintézetben szőlőnemesítési, genetikai, szőlőtermesztési és borászati kutatások zajlanak. Az itt készített borok 2020 óta Pécsi Egyetemi Borbirtok márkanéven kerülnek piacra.

A téli hidegben rögzített videók személyes történetekkel, zenei és irodalmi példákkal igyekeznek megmutatni, mi minden rejtőzhet egy bor mögött. A jelenleg öt részes sorozatban a tavaly fennállásának huszadik évét ünneplő 30Y, Pécs ikonikus zenekarának két tagja kalauzol minket a Pécsi Egyetemi Borbirtok legizgalmasabb palackjainak világában. Beck Zoli – aki egyben a PTE Bölcsészettudományi Karának adjunktusa – az első rész bevezetőjében tisztázza, hogy nem profi borászok elmélkedéseit hallhatják majd a nézők, sokkal inkább olyan képzettársítások mentén ragadják meg egy-egy bor ízvilágát, amely saját művészi értelmezési kereteik között hordozza a hasonlóságot. 

Tudom mit jelent kapálni, metszeni, kacsolni, kötözni, permetezni, és persze szüretelni: szedni, hordani, préselni, darálni. Tudom mi a gyalogtőke, meg a kordon, karóztam is, meg oszlopot is segítettem állítani apámnak. A szőlőművelésről meg a borászatról, a szakszerű kóstolásról mégsem tudunk semmit, kamuzni pedig nem akarunk. Nem fognak elhangozni tehát olyan mondatok, hogy "a nyelvgyökön megjelenik a citrusos ízvilág" vagy "a nyelvháton visszaköszön a tavaszi kertek koraesti spleenje". A Pécsi Tudományegyetem borait isszuk, pécsi borokat. Hagyjuk, hogy azokról eszünkbe jussanak személyes élmények, emlékek, hangulatok, és mivel nem ültök itt velünk, nem tudunk együtt poharazni, így a borokat megpróbáljuk egy-egy zenei idézettel és verssel körülírni.

A videósorozat első része március 9-én debütál a Pécsi Tudományegyetem YouTube és Facebook oldalain (@pte1367), ahol hetente lehet majd követni a két zenész és a pécsi borok találkozásait.  A YouTube-link: https://youtu.be/6Y82Fu2I0MI.

A borítókép forrása: Pécsi Tudományegyetem

Napjainkban egyre szélesebb vállalati körökben téma a dolgok internete (Internet of Things, azaz IoT). Ez nem csupán egy felkapott trend, a segítségével egy gyártóvállalat ma már lényegesen célirányosabban, olcsóbban, csökkentett állásidővel és kevesebb meghibásodással termelni.

A világon elsőként teljesítette vegyespáros az egyik legkeményebb sarkvidéki kihívást. Vámos Nóra Rakonczay Gáborral 30 nap alatt, 560 kilométeren át, hóban, viharos szélben, átlagosan mínusz 20 fokban, szánjukat maguk után húzva, hihetetlen akaraterőről és kitartásról tanúbizonyságot téve valósította meg az Eisberg Grönland síexpedíciót.