Emlékérmét kap a 75 éves forint

Emlékérmét kap a 75 éves forint

A forint fizetőeszköz bevezetésének 75. évfordulója alkalmából az MNB különleges 5 forintos forgalmi érme emlékváltozatokat tervez kibocsátani 2021. augusztus 1-jén. Az érmék képi megjelenéséről 2021. február 1. és 2021. február 22. között közönségszavazást tartott az MNB, melyet nagy érdeklődés övezett. A szavazáson résztvevő öt pályázati anyagra összesen 77 525 szavazat érkezett a jegybank weboldalán keresztül.

A Magyar Nemzeti Bank a forint 75. jubileuma alkalmából az 5 forintos forgalmi érme hat változatának egyidejű kibocsátását tervezi oly módon, hogy az érmék tematikus oldala a FORINT szó egy-egy betűjét jeleníti meg. A pályázatra meghívott tervezők feladata olyan pályázati anyag készítése volt, melynek mind a hat eleme egységes képet nyújt, azonban külön-külön is értelmezhető, továbbá kritérium volt az is, hogy az érméken szereplő kiemelt betűkből a FORINT szó összeolvasható legyen.

A szavazáson a Gyuró Mónika által készített pályázati anyag nyerte el legjobban a közönség tetszését, összesen 21 279 szavazatot kapott a beérkezett több, mint 77 ezerből. A tervezővel a tavalyi évben meghirdetett „Tisztelet a veszélyhelyzet hőseinek” elnevezésű 10 és 20 forintos forgalmi érme emlékváltozat tervezési pályázatán találkozhattunk először, melyen a harmadik helyezést érte el.

A nyertes pályamű mind a hat elemén a Magyar Nemzeti Bank épületének egy-egy részlete látható, melyek megfelelő sorrendbe helyezve, együttesen az épület perspektivikus képét mutatják. A hatféle érmekompozíció részét képezik a FORINT szó egyes betűi, melyek egyedi betűtípusa az évfordulóra emlékezve az 1946-ban megjelent forintérmék alapján került ábrázolásra. A hat érme mindegyikén megjelenik a „75 ÉVES FORINT” felirat, a kibocsátás helyét jelölő „MAGYARORSZÁG” felirat, valamint a kibocsátás idejére utaló „2021” évszám is.

A jubileumi 5 forintos forgalmi érméket 2021. augusztus 1-jén tervezi kibocsátani a jegybank különlegesen magas példányszámban. Annak érdekében, hogy a kibocsátásra kerülő forgalmi célú emlékérmék minél több állampolgárhoz eljuthassanak, betűnként 2-2 millió, azaz összesen 12 millió darab érmét tervez a Magyar Nemzeti Bank forgalomba hozni. A különleges emlékváltozatok a kibocsátást követően, a készpénzforgalmi igényekhez igazodóan, fokozatosan kerülnek majd a forgalomba.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.