Stratégiai partner lesz a MOME és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.

Stratégiai partner lesz a MOME és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.

Stratégiai megállapodást kötött a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. az Európa Kulturális Fővárosa projekt minél sikeresebb megvalósítása érdekében. Az egyetem, mint a művészetek, a dizájn és a kreativitás világszínvonalú oktatási és kutatási központja számos területen segíti a VEB 2023 Zrt. munkáját. Az együttműködés részeként a hallgatók, az oktatók és az EKF partnerek együtt dolgoznak a dizájn és innováció területén megvalósuló projektek sikeres megvalósításán.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. március 4-én aláírt együttműködése értelmében a MOME szabadon választható tárgyként hirdeti meg azt az EKF tematikájú kurzust, amelyen a hallgatók, az oktatók és az EKF partnerek együtt dolgoznak a projektek előkészítésén és megvalósításán. A stratégiai megállapodás részeként a partnerek együttműködnek az EKF dizájn és innováció területét is magában foglaló programjainak szervezésében, megosztják egymás nemzetközi partneri kapcsolatrendszerét és bővítik az együttműködés további lehetőségeit a Veszprém-Bakony-Balaton térségben megvalósuló kreatív-ipari régió megteremtése érdekében.

A szerződést Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora írta alá. A megállapodással a mai naptól intézményesült formában is megkezdődik a hosszútávú együttműködés, amellyel jelentős kreatív tudásbázis vonható be az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatba.

A veszprémi Pannon Egyetemmel tavaly júliusban megkötött, valamint a most aláírt megállapodás is azt a célt szolgálják, hogy Veszprém és a régió az Európa Kulturális Fővárosa cím segítségével a térségben az ország egyik legjelentősebb kulturális-kreatív régiója legyen. Fontos szempont, hogy a két stratégiai partner – a Pannon Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem – egymással is együtt tudjon működni a program kapcsán, és ez megteremtse a két intézmény közötti hosszú távú, gyümölcsöző összefogás alapját.

Az együttműködéssel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, mint a dizájn és az innováció egyik megkerülhetetlen központja, a régió kulturális-kreatív ipari újrapozicionálásának egyik fő motorja lehet és komoly hozzáadott értekkel gazdagíthatja a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Főváros kezdeményezés sikerét.

A borítókép forrása: Kovács Bálint / EKF

Januárhoz képest 8 százalékkal több hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Az eladó lakások és házak kínálata 146 ezerre bővült. Országrészenként eltérő mértékű az emelkedés.

Várhatón év végére készül el az osztrák főváros egyik legfontosabb kerékpáros útvonala, a holland mintára újjáépítendő út még ausztriai léptékben is minőségi ugrást jelent majd. A bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.