Két hét alatt a lakosság fele töltötte ki a népszámlálási kérdőívet Szlovákiában

Két hét alatt a lakosság fele töltötte ki a népszámlálási kérdőívet Szlovákiában

Két héttel a népszámlálás kezdete (február 15.) óta 2 640 000 ember, vagyis az ország lakosságának 47 százaléka töltötte ki a kérdőívet. A megyék közül Pozsony (Bratislava) vezet, a megyeszékhelyek összehasonlításából kiderül, hogy Nagyszombat (Trnava) áll a legjobban.

Pozsony megyében a lakosság több mint 51 százaléka töltötte ki a népszámlálási űrlapot. A második helyen Zsolna (Žilina) megye áll, ahol a lakosság csaknem 50 százaléka tett eleget a kötelezettségnek. Trencsén (Trenčín) megye a harmadik 49,5 százalékkal, majd Nagyszombat (Trnava) megye következik 49 százalékkal. Nyitra (Nitra) megyében a lakosság több mint 47 százaléka töltötte ki az elektronikus népszámlálási ívet – közölte a szóvivő.

A többi megye az országos átlag alatt van. Eperjes (Prešov) megyében közel 45, Besztercebánya (Banská Bystrica) megyében 44, Kassa (Košice) megyében 41 százalékos a részvétel – tájékoztatott Stauder.

A megyeszékhelyek kötött Nagyszombat vezet több mint 51 százalékkal. Trencsénben 51, Pozsonyban és Besztercebányán közel 51 százalékos az eddigi részvétel. A lakosok csaknem fele töltötte ki a kérdőívet Eperjesen, Zsolnán és Nyitrán (több mint 49 százalék). Úgy, mint a megyék között, a járási székhelyek sorában is Kassán a legalacsonyabb a részvétel, az ország második legnagyobb városában a lakosok 42 százaléka töltötte ki eddig a kérdőívet.

Ľudmila Ivančíková, a Statisztikai Hivatal statisztikai és demográfia szekciójának főigazgatója közölte, meggyőződése, hogy az eredmények azokon a településeken jobbak, ahol erőfeszítéseket tettek a népszámlálás propagálására. Eddig kiegyensúlyozott a helyzet, és reméljük, hasonló ütemben folytatódik az adatgyűjtés – tette hozzá.

A népszámlálás február 15-én, hétfőn kezdődött, most először elektronikus formában zajlik a scitanie.sk weboldalon vagy a SODB 2021 mobilalkalmazással. Az űrlapot március 31-ig lehet kitölteni. A népszámlálás asszisztált formája áprilistól október végéig tart.

A törvény értelmében minden lakos, akinek állandó, vagy átmeneti lakhelye van Szlovákiában, köteles részt venni a népszámlálásban, beleértve azokat az uniós állampolgárokat is, akinek bejegyzett tartózkodási helyük Szlovákiában van. A kiskorú gyerekek helyett a szülő vagy a törvényes képviselő köteles kitölteni a népszámlálási űrlapot. Aki ezt elmulasztja, arra pénzbírságot szabhatnak ki.