Amerikai színekben folytatja a sakkozást Levon Anonjan

A világranglista hatodik helyén álló örmény nemzetközi nagymester bejelentette, hogy a jövőben az Amerikai Egyesült Államok színeiben versenyez majd tovább.

A harmincnyolc éves sakkozó döntését a Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra. Posztjában kifejtette, hogy a tavalyi év mindenki számára nehéz volt: a világon járvány tombol, Örményországban háború dúl, neki pedig ezen felül személyes nehézségei is voltak.

Ráadásul hazájában a sakk központi támogatottsága megcsappant, aminek több más versenyző mellett ő is a saját bőrén érezte a hatását. Bár kapott ígéreteket, ezekből semmi nem valósult meg. „A változásra való várakozás közepette elvesztegettem egy évet a sportpályafutásomból” – írta borúsan posztjában. Hozzátette, hogy hálás családjának, akik mindenben támogatták még a nehéz 2020-as évben is. És bár büszkeséggel tölti el, hogy aktív részese lehetett hazája sakktörténelmének (Örményország mindhárom sakkolimpiai győzelménél a csapat tagja volt, de Világbajnokságot és Európa-bajnokságot is nyert a válogatottal), de most úgy érzi, eljött a változás ideje.

Köszönetét fejezte ki Rex Sinkefeld üzletembernek és sakkszerető filantrópnak, aki mindent megtett Aronjan Amerikába költözése érdekében. „Köszönet illeti az Egyesült Államok legerősebb játékosát, Fabiano Caruanát is, aki mindvégig támogatott döntésemben, hogy csapattársakká váljunk” – tette hozzá.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.