23 millió eurós gazdasági mentőcsomag Bécsben

23 millió eurós gazdasági mentőcsomag Bécsben

Az osztrák főváros vezetése a negyedik gazdasági mentőcsomagot is megszavazta a pandémia negatív hatásainak ellensúlyozására és a jövőbeli beruházások támogatására. A bécsi gazdaságnak 19 millió euró jut, rendezvényturizmusra pedig 4 millió eurót szánnak.

A járvány okozta válság és a bevezetett korlátozások miatt a bruttó hozzáadott érték 2020-ban Bécsben 6,2 százalékkal, Ausztriában 6,7 százalékkal csökkent. A bécsi turizmus a nemzetközi városi- és rendezvényturizmustól való erős függése miatt ráadásul különösen nehéz helyzetben van. 2021-re még a bruttó hozzáadott érték mérsékelt, 2,4 százalékos javulását jósolták, ez az érték azonban a januári lezárások miatt feltehetőleg alacsonyabb lesz, éppen ezért gyors pénzügyi támogatásra van szükség.

Az osztrák főváros a Bécsi Gazdasági Kamarával és a WienTourismus-szal karöltve összesen 23 millió euróval, átszámítva 8,2 milliárd forinttal támogatja a nehéz helyzetben lévő bécsi gazdaságot, amire az eddigi három mentőcsomagból összesen már 160 millió eurót fordítottak. A március 1-jén induló negyedik koronavírus-mentőcsomaggal a városvezetés egyrészt a jelenlegi krízisre reagál, másrészt a jövőbeli beruházásokat is segít. Ez nem helyettesíti, sokkal inkább kiegészíti az olyan kormányzati intézkedéseket, mint például a csökkentett munkaidő (Kurzarbeit), vagy a fix költségű juttatások.

A Bécsi Gazdasági Kamara négy területen nyújt pénzügyi segítséget, összesen 19 millió euró értékben. Ezúttal elsősorban az egyszemélyes vállalkozások és a kis- és középvállalkozások állnak a középpontban. A koronavírus miatt különösen nehéz helyzetbe került egyszemélyes cégek 60 százalékát teszik ki a bécsi vállalkozásoknak. A mentőcsomag segítségével ezek a vállalkozások fejenként 7000 euróra pályázhatnak, amit új üzletág kiépítésére, vagy új üzleti modell kidolgozására lehet fordítani. Erre a területre összesen 10 millió eurót különítettek el.

Egy másik fontos cél az üresen álló földszinti üzletek hasznosítása és fellendítése. Könnyítés ezen üzletek tulajdonosainak például, hogy az eddigiekkel ellentétben már nem kell hároméves bérleti szerződést kötni, támogatható rövidebb idejű bérlet is. Fejenként 25.000 euró igényelhető, a keretösszeg 4 millió euró. Speciális támogatást nyerhetnek el ezen kívül kreatív ötletek, valamint kis- és középvállalkozások innovatív üzleti projektjei. Erre összesen 5 millió euró áll rendelkezésre.  

A rendezvényturizmus támogatására 4 millió eurót szán a városmarketinggel foglalkozó WienTourismus. A konferenciák és céges események jelentőségét jól mutatja, hogy a koronavírus megjelenése előtt minden nyolcadik Bécsben eltöltött vendégéjszaka valamilyen rendezvényhez volt köthető. Ráadásul a konferenciák vendégei egy átlagos turistához képest majdnem kétszer annyit, átlagosan 541 eurót költöttek naponta az osztrák fővárosban. A pandémia következtében elmaradt rendezvények miatt a város jelenleg körülbelül 100 millió eurós bevételkieséssel számol havonta. A 4 millió eurós támogatást nagyobb kongresszusok, és most először vállalati rendezvények finanszírozására is fel lehet használni. Ez egy kettős támogatás; egyrészről a rendezvényekhez, másrészről a hoteleknek, éttermeknek és rendezvényszervezőknek is segítséget nyújt. A hibrid, vagyis részben élő, részben online megrendezett eseményeket a későbbiekben szintén segíteni fogják.

A borítókép forrása: © Eurocomm-PR/Regina Hügli