Senki nem maradhat kint, aki be szeretne jönni – Felkészült a leghidegebb napokra a Máltai Szeretetszolgálat

Senki nem maradhat kint, aki be szeretne jönni – Felkészült a leghidegebb napokra a Máltai Szeretetszolgálat

Meleg étellel és vitaminokkal is segíti a rendkívüli hideg időben a hajléktalan embereket országszerte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A karitatív szervezet intézményeiben férőhelyhiány miatt senkit nem utasítanak el, aki melegben kívánja tölteni az éjszakát, szükség esetén új krízisférőhelyeket alakítanak ki és megerősített utcai szolgálat gondoskodnak az utcán éjszakázó rászorulókról.

Budapesten a 450 férőhely mellett a vörös kód riasztás idején további 50 ember fogadására alkalmas krízisszállást nyit meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, szükség esetén az előző évekhez hasonlóan a szervezet országos központjában is krízisszállót alakítanak ki. A koronavírus fertőzés miatt karanténba kerülő emberek számára kialakított izolációs rész továbbra is fogadja azokat a hajléktalan embereket, akiknek nincs hol tölteni a kéthetes karantént. A nappali melegedőkben meghosszabbított nyitva tartással várják a rászoruló embereket, ahol lehetőségük van ügyintézésre, főzésre, mosásra, valamint maszkot és vitaminokat is kérhetnek a szociális munkásoktól. 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az ország 12 városában 64 ellátó intézményben gondoskodik hajléktalan emberekről. A szervezet az elérhető férőhelyekről tájékoztatja a társszervezeteket, hogy szükség esetén a legrövidebb időn belül szállást találjanak az arra rászoruló embereknek. A Szeretetszolgálat intézményeiben senkit nem utasítanak el férőhelyhiány miatt. A rendkívüli hidegben megerősített utcai szolgálattal látogatják a hajléktalan embereket, és arra kérik őket, fogadják el az intézményi ellátást és töltsék fedett helyen az éjszakát.

Veszprémben a teajárat hetente három alkalommal a város hét helyszínét érintve várja a hajléktalan embereket, forró teát, szendvicset és az Élelmiszerbank együttműködésével pékárut, gyümölcsöt oszt. A szolgálatot alkalmanként mintegy hatvan ember veszi igénybe, a leghidegebb napokon akár többen is. Pécsett a belvárosban működő Szolgáló Szeretet Háza Hajléktalanok Nappali Melegedője reggel 8 és délután 4 között van nyitva, de szükség esetén, akinek nincs hová mennie, az éjszakát is itt töltheti. A melegedőben a hideg időre készülve több teát és ételt készítenek, és van főzési lehetőség is, valamint az élelem mellett minden betérő C- és D vitamint kap.

Kecskeméten is vitaminokkal és gyümölccsel egészítik ki a napközbeni ellátást, a népkonyhában a koronavírus-járvány miatt áttértek a dobozos ételkiadásra, de korlátozott számban helyben fogyasztásra is van lehetőség. A Máltai Szeretetszolgálat miskolci népkonyháján hétköznaponként 150 adag melegétel készül, amelyet a járványhelyzet miatt ételhordókban adagolnak ki a negatív tüdőszűrő lelettel érkező rászoruló embereknek. A vörös kód idejére a Máltai Szeretetszolgálat miskolci átmeneti szállóján is kialakították azt a helyet, ahol elkülönítve lehet elszállásolni azokat, akik menedéket kérnek éjszakára. Ezt a lehetőséget nemcsak hajléktalan emberek veszik igénybe, hanem a Miskolc környékén fűtetlen házakban élők is.

A hajléktalan embereket ellátó diszpécserszolgálatok 24 órában várják a segítségkérő hívásokat, Budapesten a 06 1/338-41-86 telefonszámon, a regionális központok telefonszámai megtalálhatók a www.maltai.hu oldalon.

A borítókép forrása: Pixabay

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.