Nem változtattak Magyarország adósbesorolásán

Nem változtattak Magyarország adósbesorolásán

Megfelelt a várakozásoknak a hitelminősítők döntése, pénteken a Fitch Ratings és a Standard & Poor's változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország államadós-osztályzatát. A két nemzetközi hitelminősítő egyaránt befektetési ajánlású, "BBB" szintű besorolással tartja nyilván a hosszú futamú szuverén magyar forint- és devizaadósságot.

Az S&P a rövid lejáratú magyar adósságkötelezettségekre külön "A-2" minősítést tart érvényben.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője szerint bár a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások okozta gazdasági helyzet bizonytalanságot és visszaesést eredményezett a gazdaságban, az államadósság finanszírozása stabil, ebből a szempontból a kockázatok növekedése nem jelentős - tette hozzá. 

Mindez az elmúlt évek GDP-arányos adósságcsökkentésének, illetve a finanszírozási szerkezet javulásának köszönhető, kiemelten annak, hogy csökkent a devizaadósság és a külföldi kézben lévő adósság aránya. Ahhoz, hogy az ország pozitív kilátást kapjon, szükséges a gazdaság mielőbbi újraindítása, a korlátozások lazítása, illetve a visszatérés a fiskális fegyelemhez és a GDP-arányos államadósság markáns csökkentése” – mondta Regős Gábor. 

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában kiemelte: számítottak arra, hogy a válság miatt a hitelminősítők kivárásra rendezkednek be, amíg az élet vissza nem áll a stabil, korlátozások előtti, kiszámíthatóbb állapotába.

Ugyanakkor véleménye szerinte a válság ellenére relatíve stabilan álló magyar fundamentumok, a finanszírozási képesség, a kordában tartott külső adósság, és ezek alapján a kedvező szinten álló CDS felár indokolttá tenne egy felminősítést.

Tavaly szeptember 25-én a Moody's változatlan Baa3 besorolás mellett már stabilról pozitívra változtatta a magyar gazdaság kilátásait. Ezt azzal indokolta, hogy a legutóbbi, 2018-as felülvizsgálat óta végbement makrogazdasági egyensúlyjavulás igen erőteljes volt, illetve a magyar gazdaság vélhetően válságállóbb lesz, mint a hasonló fundamentumú országoké. Idén januárban pedig a Fitch is hasonló értékelést tett közzé a régiós gazdaságokról, miszerint a magyar gazdaság lesz a visszapattanás élén” – mutatott rá Suppan Gergely.

A borítókép forrása: Pexels