Mostantól hetente tesztelhetik magukat a bécsi óvodák és iskolák dolgozói

Mostantól hetente tesztelhetik magukat a bécsi óvodák és iskolák dolgozói

2021. január 18-a óta hetente tesztelik koronavírus-fertőzésre a bécsi óvodák és iskolák dolgozóit. A PCR-teszt gargalizáló mintavételen alapszik, a város ingyen bocsátja az intézmények rendelkezésére. A részvétel önkéntes.

A kis ovisoknak hiába is magyaráznák a távolságtartást – ez a szakma elképzelhetetlen egy-egy vigasztaló ölelés, bátorító simogatás vagy kézfogás nélkül. Hogy az óvodák dolgozói, a szülők és a gyerekek mégis nagyobb biztonságban érezzék magukat, 2021. január 18-tól az intézmények dolgozói – óvópedagógusok, dadusok és asszisztensek egyaránt – hetente tesztelhetik magukat koronavírus-fertőzésre.

A részvétel önkéntes alapú, a tesztet a hét egy adott napján kell elvégezniük. A mintavételhez csupán gargalizálniuk kell, a mintát futárszolgálat szállítja a laborba. Az eredeményt az intézmény vezetése is látja, így egy esetleges fertőzés esetén rögtön megtehetik a szükséges intézkedéseket. A gargalizáló PCR-tesztkészletet Bécs városa bocsátja az intézmények rendelkezésére.

2021. január 18-án 356 városi fenntartású óvoda összesen 7.356 dolgozójának a tesztelése kezdődhetett meg, amit január 25-től az 1.300 magánóvodára is kiterjesztenek. Ezzel párhuzamosan a 476 városi fenntartású iskolában és a 40 gyógypedagógiai intézményben is megkezdődik a dolgozók heti tesztelése koronavírusra. Január 25-től az osztrák fővárosban működő összes magán- és állami fenntartású iskola is bekapcsolódik a programba, így 612 intézmény 28.800 pedagógusát és 2.700 dolgozóját tesztelik hétnaponta. Jelenleg a bécsi ovisok mintegy 50 százaléka jár rendszeresen óvodába, a kisiskolásoknak pedig a 30 százaléka.

(A borítókép forrása: Schaub Walzer / © PID)

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.