Elindult a kereskedés a Wizz Air részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde BÉTa piacán

Elindult a kereskedés a Wizz Air részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde BÉTa piacán

Elérhetővé váltak a Wizz Air Holdings Plc. részvényei a Budapesti Értéktőzsde alternatív platformján, a BÉTa Piacon. A BÉTa Piac lehetőséget kínál európai nagyvállalatok értékpapírjaival történő kereskedésre. Az ügylet eredményeképpen a magyarországi gyökerű nemzetközi légitársaság részvényei devizaátváltás nélkül érhetők el a befektetési szolgáltatókon keresztül. Az elszámolás forintban, az OTP Bank árjegyzésével történik.

A Wizz Air Európa legdinamikusabban növekvő és legzöldebb diszkont légitársasága, amely nagyon erős magyarországi jelenléttel bír. A Wizz Air 2003-ban alakult, az első járatát 2004. május 19-én, Katowicéből indította. Mára stabil növekedésének köszönhetően Közép- és Kelet-Európa vezető légitársaságává vált, amely 134 repülőgépből álló flottájával több, mint 960 útvonalat kínál utasainak több, mint 260 repülőtérről. Jelenleg a Wizz Air fiatal flottájának köszönhetően a legalacsonyabb utasonkénti szén-dioxid-kibocsátással rendelkezik, és tervezi ennek további 33 százalékkal való csökkentését 2030-ig.

A Wizz Air Holdings részvényeit 2015 februárja óta a Londoni Értéktőzsdén is jegyzik.

A mai napon elindult a kereskedés a társaság részvényeivel a tőkeerős európai nagyvállalatok részvényeihez devizaátváltási költségek nélküli hozzáférést biztosító BÉTa Piacon. A vételi és eladási ajánlatok jegyzését az OTP Bank végzi. 

A társaságunk növekedésében fontos szerepet töltött be a tőkepiaci finanszírozás. Ezért örömmel tölt el, hogy a magyar befektetők a Budapesti Értéktőzsdén keresztül elérhetik részvényeinket, és így részesedni tudnak a Wizz Air sikereiből” – mondta Váradi József, a Wizz Air Holdings társalapítója és elnök-vezérigazgatója.

Nagy lelkesedéssel vettünk részt a Wizz Air BÉTa piaci bevezetésében, hiszen a hazai piac fejlesztése elsődleges szempont nálunk. A BÉTa piaci termékekben árjegyzőként külföldi tőzsdéken kereskedett értékpapírokat teszünk hazai befektetőknek forintban elérhetővé, így mentesülnek a devizaváltás és tartás költségeitől és problémáitól, miközben összességében továbbra is euróban, dollárban, illetve mostantól fontban lesz a pénzük befektetve. Örülünk, hogy a BÉTa piaci bővítésben a Wizz Air-re esett a választás, amely a magyar gazdaság egyik legnagyobb sikertörténete az elmúlt 10 évben. Reméljük, a jövőben további BÉTa piaci bővülésben vehetünk majd részt” – jelentette ki a sajtóeseményen Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Örömmel köszöntöm a Wizz Air-t a Budapesti Értéktőzsdén! A sikeres légitársaság nagyszerű példa a stratégiai vezetésre és a növekedés tőkepiacokon keresztül történő finanszírozására. Emellett a Wizz Air nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóság elveinek megvalósítására - ez a terület a BÉT stratégiájának is fontos részét képezi: nemrég publikáltuk a BÉT ESG Guide-unkat, amely jelenleg nyilvános konzultáció alatt áll, frissítettük a Felelős Társaságirányítási Ajánlásainkat és ma új ESG ETF termékek kereskedését is elindítottuk. A Wizz Air egy nagyon erős márka Magyarországon, és örömmel tölt el, hogy a magyar befektetők közvetlenül a platformunkon férhetnek hozzá a Wizz Air részvényeihez!” – tette hozzá Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

A BÉTa Piacról

A Budapesti Értéktőzsde BÉTa Piacán lehetőség nyílik a befektető számára külföldi részvényekkel és ETF-ekkel történő kereskedésre. Az itt elérhető pénzügyi instrumentumok teljesen azonosak a külföldi piacokon forgó papírokkal. A kereskedés forintban zajlik, így devizaátváltási költségek nélkül biztosít hozzáférést számos európai nagyvállalat külföldi pénznemben kibocsátott részvényeihez. A BÉTa Piacon regisztrált külföldi értékpapírok likviditását árjegyzők biztosítják, akik szerződésben vállalnak kötelezettséget vételi és eladási ajánlatok jegyzésére. Az árjegyzés segít abban, hogy a befektetők bármikor találjanak vételi és eladási ajánlatot a külföldi instrumentumokban a piaci viszonyoknak megfelelő árfolyamon. A BÉTa Piac nyitva tartása, a kereskedés és elszámolás szabályai, a kereskedési szakaszok, az ajánlatok típusa és érvényessége megegyeznek a Tőzsde Részvény Szekciójában alkalmazottakkal. A befektetők által elért árfolyamnyereség a BÉT tőzsdei piacán elért árfolyamnyereséghez hasonlóan adózik. Az ügyletek teljesítését a KELER KSZF Zrt. garantálja.

Április 20-án és 21-én rendezik meg az idei Telekom Vivicittá kétnapos futófesztivált Budapesten. A 39. kiírás legnépszerűbb távja ezúttal is a félmaraton, de bármelyik korosztály találhat magának kihívást. Az élményhez pedig a mesterséges intelligencia is igyekszik hozzájárulni.

Az új kiadvány részletes, érdekes és ismeretterjesztő formában mutatja be a Magyarországon jelenleg előforduló, természetvédelmi, horgászati vagy gazdasági szempontból jelentős halfajokat.

Lendületes hetet tudhat maga mögött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX erősödéséből mind a négy vezető részvény kivette a részét.