Egyre többen kerékpároznak Bécsben

Egyre többen kerékpároznak Bécsben

Több mint 20 százalékkal nőtt a tavalyi novemberi adatokhoz képest a biciklisek száma Bécsben. A kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére a város évente húsz millió eurót különít el.

A hideg ellenére is egyre többen kerékpároznak Bécsben. Habár a második hullám alatti lezárások hatása érzékelhetően visszavetette a kerékpárosok számát, az enyhítés után ismét sokan nyeregbe pattantak. Az Osztrák Közlekedési Klub (VCÖ) 13 fővárosi kerékpáros mérőállomásának adatai szerint tavalyhoz képest 20,5 százalékkal bicikliztek többen idén novemberben. Ez a legmagasabb novemberi érték, mióta ilyen jellegű méréseket végeznek. Összesen 548.942 kerékpárost számoltak össze.

A biciklisek számának leglátványosabb emelkedését a Duna-csatornánál figyelték meg, ahol egész pontosan kétszer annyian kerékpároztak, mint tavaly novemberben. A Wienzeile-i mérőállomáson a második legnagyobb, 90 százalékos növekedést mértek, ami azt jelenti, hogy 1.212-vel többen ültek biciklire. Nem mindenhol nőtt azonban ez a szám; az Operngasse-i mérések például csökkenést mutattak, aminek oka valószínűleg a Bécsi Műszaki Egyetem távoktatásra való átállása.

A lakosság növekvő kerékpáros igényének kielégítésére szolgáló infrastrukturális fejlesztésekre az új bécsi városvezetés évente 20 millió eurót különít majd el. Ezt az összeget a VCÖ szerint arra kellene felhasználni, hogy minél több helyet kapjanak a kerékpárosok. Az előírásoknak megfelelően az egyirányú kerékpársávoknak minimum egy, de inkább másfél méter szélesnek kellene lennie, a kétirányúaknak pedig kettő-három méteresnek, ez pedig sok helyen nem valósul meg. Az Osztrák Közlekedési Klub a parkoló autók által elfoglalt helyek nagy részét is a biciklisek és gyalogosok számára tartaná fenn.

(A főkép forrása: © Alexandra Kromus / PID)

Az Air Transport Awards a évről évre díjazza a légi közlekedési iparág legjobb, legsikeresebb szereplőit. A magyar gyökerekkel rendelkező cég is fontos elismerésben részesült.