Ismét kétéves bérmegállapodás született a pécsi Hauninál, a jövedelmek tovább nőnek

Ismét kétéves bérmegállapodás született a pécsi Hauninál, a jövedelmek tovább nőnek

Az országban az elsők között állapodott meg a Körber konszernhez tartozó pécsi Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. vezetése és a Vasas Szakszervezeti Szövetség Alapszervezete a jövő évi béremelésekről. A haunisok 2021-ben és 2022-ben is nettó 4-4 százalékkal több fizetést vihetnek haza, köszönhetően annak, hogy az alapbérek és a jutattások összegei is tovább nőnek.

Technológiájával és termékeivel is a gépgyártás nemzetközi élvonalát képviseli a Hauni Hungaria Pécsett. A gyár 1000 embert, többségében hiányszakmának számító fém- és gépipari szakembereket, mérnököket foglalkoztat. Az ő tudásuk és tapasztalatuk a piaci siker egyik legfontosabb összetevője, ezért a vállalat számára kulcskérdés a munkavállalók megbecsülése és motiválása. Ennek része az átlagosnál jóval kedvezőbb munkakörülmények biztosítása mellett a kiemelt bérezés is.

A koronavírus-járvány, és az általa okozott gazdasági visszaesés ellenére a Hauni vezetése 2020 őszén a következő évekre egy olyan, a munkavállalók számára rendkívül kedvező béremelési programot tett le az asztalra, amit a szakszervezet is rövid egyeztetést követően elfogadott. A javaslat értelmében 2021-ben és 2022-ben is egyaránt nettó 4 százalékkal növekszik a haunisok jövedelme.

Alapbéremelés:  A 2 éves bérmegállapodás 2021-re ás 2022-re évente 2 százalék alapbéremelést jelent, ami egyaránt kihat a műszak- és túlórapótlékokra, valamint a kompenzációs csomag több elemére. A cég az elmúlt két évhez hasonlóan most is vállalta, hogy amennyiben 2021-ben és 2022-ben az évi 2 százalékos szociális hozzájárulási adó csökkentés ismét megvalósul, akkor a vállalat vezetése az így keletkező többletet – az életbe lépés dátumától és mértékéig – ismét az alapbér emelésére fordítja.  

Béren kívüli juttatások:  A SZÉP kártyára fordítható összeg is tovább növekszik minden – saját és bérelt – munkavállaló esetében, amely így 2022-ben bruttó 500 ezer forintra emelkedik. Új juttatásként 2021-től önkéntes nyugdíjpénztári befizetést ad a vállalat minden dolgozójának.  

A Hauni Hungáriánál a munkavállalói fluktuáció ugyan a legtöbb vállalathoz mérve irigylésre méltóan alacsony, 3 százalék körüli, de a vállalat értékeli a hűséget. A mostani bérmegállapodás eredményeként két év alatt közel megduplázódik a minden hauninál töltött évért fizetett hűségbónusz összege.

A jelenlegi bérmegállapodástól függetlenül, a munkabéren felül a haunis munkatársak lakhatási-, munkábajárási- és iskolakezdési támogatást is igénybe vehetnek, a vállalat támogatja munkavállalók képzéseit, gyermekeik nyári táboroztatását, 25 nap alapszabadságot biztosít minden dolgozó számára. A Hauni Hungáriánál 3 százalék alatti a nemek közötti bérszakadék, elérhető a Home Office és a részmunkaidő egyaránt az arra alkalmas munkakörökben, 17 sportszakosztály működik a vállalaton belül, családi napi és karácsonyi rendezvényekkel és ajándékokkal kedveskedik a vállalat a munkavállalóknak és családtagjaiknak.

A béremelési programmal a Hauni Hungaria továbbra is vonzó munkahely szeretne maradni, ahol hosszú távra tervezhetnek a kollégák. A folyamatosan növekvő, a jogszabályi előírásokat és az átlagot is meghaladó juttatások, kiemelkedő munkakörülmények eredményeként az országos átlag alig harmada a fluktuáció a vállalatnál, miközben továbbra is a legjobb szakembereket vonzza magához.

(A kép forrása: Hauni Hungaria Gépgyártó Kft.)

Április 20-án és 21-én rendezik meg az idei Telekom Vivicittá kétnapos futófesztivált Budapesten. A 39. kiírás legnépszerűbb távja ezúttal is a félmaraton, de bármelyik korosztály találhat magának kihívást. Az élményhez pedig a mesterséges intelligencia is igyekszik hozzájárulni.

Az új kiadvány részletes, érdekes és ismeretterjesztő formában mutatja be a Magyarországon jelenleg előforduló, természetvédelmi, horgászati vagy gazdasági szempontból jelentős halfajokat.

Lendületes hetet tudhat maga mögött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX erősödéséből mind a négy vezető részvény kivette a részét.