A debreceni klinikán is megkezdi működését a KórházSuli

Budapest után Debrecenben, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikáján is elindul a KórházSuli. Mostantól az alapítvány pedagógusa kórházi jelenlétével, közvetlenül a betegágyak mellett is segíti a tartósan beteg gyerekek tanulását és gyógyulását.

Az oktatási rehabilitáción túl támogatja a kórházból kikerülő gyerekek otthoni tanulását, valamint a KórházSuli módszertanának helyi szintű bevezetését – jelentette be közös sajtótájékoztatón Tóthné Almássy Monika, az alapítvány vezetője és dr. Szabó Tamás egyetemi docens, a klinika megbízott igazgatója. A gyermekgyógyászati klinika ellátási területe Kelet-Magyarország, de bizonyos betegségcsoportok esetében az egész ország. Évente 23 ezer járó- és közel 10 ezer fekvőbeteget lát el, 40 százalékuk krónikus betegség miatt gondozott, vagy súlyos akut betegségből lassan felépülő. Az erőfeszítések ellenére a sokszor távolról érkező, tartósan fekvőbeteg-ellátást igénylő, gyakran hátrányos szociális helyzetű gyermekek számára nem vagy alig volt biztosítható a speciális igényeket figyelembe vevő oktatás, hiszen az intézetben eddig csupán egyetlen kórházpedagógus működött. 

Lelkes önkénteseknek köszönhetően szereztünk tudomást a KórházSuli Alapítvány egyedülálló munkájáról, amely által néhány betegünk tanulásának támogatása már megvalósult. Őszinte örömünkre szolgál, hogy ebben a tanévben már jelen lehet klinikánkon a KórházSuli Alapítvány pedagógusa, aki részben a fekvőbeteg gyermekek, részben a krónikus gondozottak tanulását segíti. A velük való foglalkozás során szükséges speciális pedagógiai felkészültség és a könyvekből nem elsajátítható lelki indíttatás csodálatos eredményei révén az orvosi kezelések hatékonysága is bizonyítottan javul" – emelte ki dr. Szabó Tamás, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika megbízott igazgatója, egyetemi docens.

A KórházSuli Alapítvány pedagógusa, Sipos Adrienn mostantól nemcsak személyes oktatói tevékenységével segít, hanem mozgásba hozza a régióban a tartósan súlyos beteg gyerekek otthoni oktatására létrehozott és működtetett szakmai rendszerünket is” – hangsúlyozta Tóthné Almássy Monika.

Elmondta azt is, hogy a KórházSuli a klinikával szorosan együttműködve biztosítja az oktatási rehabilitáció operatív támogatását, a munkához szükséges önkéntesek toborzását, képzését, mentorálását, továbbá a szakmai konzultációs lehetőségeket. Személyes vagy online tanulással támogatja a gyógyuló gyerekeket, különböző alkotói tevékenységekbe is bevonva őket. Igény esetén – egészségügyi szakember felügyeletével – délutáni KórházSuli tanulószobát is szervez.

Tóthné Almássy Monika bejelentette azt is, hogy a debrecenihez hasonló KórházSuli-központok létrehozását tervezik az ország más térségeiben is. “Minden régióban szeretnénk elérni, hogy a tartósan beteg, kórházi ellátásra szoruló és utána otthon gyógyuló gyerekek ne maradjanak ki a tanulásból.

Háttér

Magyarországon évente kb. 1500-2000 gyermek kényszerül magántanulói státuszba olyan betegségek következtében, amelyekben a teljes felépüléshez hónapokig, akár évekig is eltartó kórházi kezelés és otthoni lábadozás is szükséges. Alapvető érdekük és joguk, hogy ez idő alatt is megfelelő oktatásban részesüljenek. Az oktatási és egészségügyi intézmények közötti rést igyekszik betölteni a KórházSuli Alapítvány.  

2014-es megalakulása óta több mint 600, betegsége vagy balesete miatt az oktatásból tartósan kimaradó gyermek felzárkózását és visszailleszkedését segítette. Az 1700 önkéntes – középiskolás és egyetemista – a tananyag átadása mellett támogató közösséget is nyújt. Beszédes adatokkal szolgálnak az elmúlt tanév adatai: a hagyományos – COVID19 előtti – keretek között 144 gyógyuló diáknak 1200 tanórát tartottak, ehhez 95 saját tananyagot fejlesztettek ki. 289 önkéntesük 2000 munkaórát végzett. A járványhelyzet 13 hete alatt pedig újabb 219 gyereknek segítettek. Szüleik 87 kórházi osztályról keresték meg őket szerte az országból. 363 középiskolás és egyetemista önkéntes + 30 tanár több mint 3000 órát tartott nekik. Erasmus-ösztöndíjas hallgatók külföldről is bekapcsolódtak a munkába.

A KórházSuli eddigi bázisintézményei a budapesti Eötvös József Gimnázium és a Bethesda Gyermekkórház, szakmai együttműködő partnerei pedig az ELTE Tanító- és Óvóképző Kara, valamint a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.