Jelképesen kitüntetnek minden egészségügyi dolgozót

A COVID19-en túl a hazai tüdő- és szívtranszplantáció jelene és jövője, valamint a hazai májátültetés 25. évfordulója lesz a főtéma a szervátültetettek idei találkozóján, amelyet immár tizennyolcadik alkalommal rendez meg a Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ). Prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere videóüzenetben köszönti a konferenciát. Magyarországon 2020 júliusáig 11 000 szervátültetést hajtottak végre.

A járványügyi helyzetre tekintettel rendhagyó módon, online tartják meg szeptember 26-án a szervátültetettek idei országos találkozóját. Az érintettek élő közvetítés útján kísérhetik figyelemmel a Magyar Sportok Háza konferenciatermében zajló eseményt, ahol időszerű, hasznos információkkal szolgálnak a koronavírus elleni védekezésről, továbbá nagy tekintélyű szakértők tartanak előadásokat többek között a szervdonáció és -koordináció aktuális kérdéseiről. A workshop egyik beszélgetésén megszólalnak a donor családtagok is.

A rendezvényen dr. Hartyánszky István, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke és Berente Judit, az MSZSZ elnöke adja át A Szervátültetettek Szolgálatáért díjakat, az elismerő okleveleket, valamint egy jószolgálati nagyköveti kinevezést is.

Idén A Szervátültetettek Szolgálatáért díjat jelképesen valamennyi egészségügyi dolgozónak odaítéltük, akik a járvány kitörésekor, a világméretű félelem idején sem maradhattak otthon, hanem esküjükhöz hűen életeket mentettek, betegeket ápoltak, és teszik ezt jelenleg is” – mondta el Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke.

A Szervátültetettek Szolgálatáért díjat nyolcan kapják, köztük dr. Görög Dénes sebész, aki 25 évvel ezelőtt részese volt a hazai májátültetési program elindításának, és az első műtétnek is; valamint dr. Elek Jenő aneszteziológus és intenzív terápiás orvos, akinek kulcsfontosságú szerepe volt a magyar tüdőtranszplantációs program aneszteziológiai profiljának kialakításában, továbbá Szabó László, a Magyar Paralimpia Bizottság elnöke.

Elismerő oklevélben nyolcan részesülnek, köztük Benedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője. A Szervátültetettek Szolgálatáért Média-díjat Törőcsik Zsoltnak, a Kossuth Rádió felelős szerkesztőjének, valamint Várkonyi Attilának, a Retro Rádió műsorvezetőjének ítélték oda.  

Jószolgálati nagyköveti kinevezést adnak át a KNK PR&Média Ügynökség ügyvezető igazgatójának, Knapcsek Katalinnak.

A Budapesti Értéktőzsde minimális erősödéssel fejezte be a hetet, ezzel újabb történelmi csúcsot döntött. A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével zöldben zárták a kereskedést.