Elrajtolt az Online Sakkolimpia

Július 22-én kezdetét vette a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) által első alkalommal megrendezett Online Sakkolimpia. A versenyen 163 ország méri össze tudását, a mezőnyben természetesen ott van a magyar válogatott is.

A koronavírus-járvány miatt már korábban törölték a 2020-as Sakkolimpiát. Ehelyett kerül megrendezésre az első Online Sakkolimpia. A 163 nevező országot öt divízióba osztották a korábbi sakkolimpiai eredményeik alapján. A feljutásos rendszerben először az ötödik divízió mérkőzéseire kerül sor, a legjobbak kvalifikálják magukat a negyedik divízióba, melynek meccsei így értelemszerűen akkor indulnak, amikor az ötödik véget ér. Ezt követően a harmadik, a második, majd az első divízió partijait játszák le.

A magyar csapat a második divízióba került, így csapatunk csak augusztus 12-én kezdi meg szereplését, divíziója öt napot át tart. A cél az, hogy az első divízióba kerüljünk, ahol már a legerősebb csapatok mérik össze tudásukat, és küzdenek a végső győzelemért. A top divízióban 5 kiemelt csapat automatikusan, további 20 pedig földrajzi kiemelés (minden kontinens képviseltetheti magát a legmagasabb osztályban) alapján már biztosan résztvevő, a magyar válogatottnak a 15 további hely valamelyikére kell bekerülnie. A negyeddöntőket augusztus 28-án, az elődöntőket 29-én, a döntőt pedig 30-án rendezik meg.

A nemzetközi mezőny igen rangos lesz. Bár lesznek hiányzó topjátékosok (például a világelső Magnus Carlsen nincs ott a norvég válogatottban), nagy nevekben nem lesz hiány. Többek között az indiai Viswanathan Anand, a holland Anish Giri, az orosz Alexander Grischuk és Ian Nepomniachtchi, a kínai Ding Liren, az amerikai Wesley So, az örmény Levon Aronian, valamint az ukrán Vasyl Ivanchuk, a női mezőnyből pedig például az orosz Alexandra Kosteniuk, az amerikai Tatev Abrahamyan, a kínai Hou Yifan, a német Elisabeth Paehtz illetve a dél-afrikai Rebecca Selkirk is tagja hazája válogatottjának.

A csapatok 6 főből állnak, melyben két női, egy U20-as férfi és egy U20-as női játékosnak is szerepelnie kell. Ezen kívül minden nemzeti csapat legfeljebb 6 tartalékot nevezhet a sorozatba.

A magyar válogatott összetétele:
Nők: Hoang Thanh Trang, Papp Petra, Gara Tícia, Gara Anita Férfiak: Gledura Benjámin, Erdős Viktor, Bánusz Tamás, Balog Imre U20-as hölgyek: Gaál Zsóka, Demeter Dorina U20-as fiúk: Kozák Ádám, Persányi Barnabás Szövetségi kapitány: Papp Gábor