A PABooks legújabb könyvmegjelenései 6.

A PABooks legújabb könyvmegjelenései 6.

Az elmúlt hetekben két újabb könyv jelent meg a Pallas Athéné Könyvkiadó jóvoltából. Bár a kiadó könyvbemutatóit a járványhelyzet miatt továbbra sem lehet megtartani (online beszélgetések a közeljövőben várhatóak), a köteteket szokásunkhoz híven röviden bemutatjuk.


Chris Bernhardt: Kvantum-számítástechnika közérthetően

Azt pillanatnyilag még lehetetlen előre megjósolni, milyen felfedezések előtt állunk, de tény, hogy a kutatás és az innováció korszakát éljük, ami a legszilárdabb tudományágakban is változásokhoz és paradigmaváltásokhoz vezet. Ennek sorában pedig a kvantuminformatika legizgalmasabb évei még csak most következnek – prognosztizálja a szerző, Chris Bernhardt, aki e sokak számára még ismeretlen világba, a kvantum-számítástechnikába vezeti be olvasóját. Az elmúlt hónapokban rendszeresen jelentek meg hírek a sajtóban arról, hogy globális cégek, államok kutatói milyen, minden eddiginél szuperebb számítógépet hoztak létre, és szeretnék elérni, megvalósítani a kvantumfölényt. A legtöbb ember számára ezek eddig ismeretlen fogalmaknak bizonyultak. A kvantuminformatika a kvantumfizika és a számítástechnika „gyönyörű összefonódása”, a számítástechnika izgalmas új ága. A szerző az érdeklődők számára olyan alapfogalmakat mutat be, mint a kvantumbit, a kvantum-összefonódás, a kvantumteleportálás vagy a kvantumalgoritmusok. A matematikus szerző egy közérthető, bevezető jellegű ismertetését adja a témának, ismertetve az alapokat és a főbb kérdéseket.


Abishur Prakash: Go.AI: A mesterséges intelligencia geopolitikája

A mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) a jövőben olyan kifinomulttá válik, hogy a mostani fejlettségi szintje a barlanglakók több ezer évvel ezelőtti művészetéhez lesz hasonlítható – állítja Abishur Prakash geovizionárius. Most megjelent könyvének központi témája az AI (magyar rövidítéssel élve MI) egyik legritkábban tárgyalt területe, a geopolitikával való kapcsolata, amely megváltoztathatja a világ hatalmi egyensúlyát, az országok közötti kapcsolatokat, és kihívás elé állíthatja a globális szervezeteket és intézményeket.

A könyvben több lehetséges forgatókönyv is bemutatásra kerül, a könyv- és filmművészetben gyakran feldolgozott háborús, poszt-apokaliptikus, disztópikus megjelenítés mellett a békés megoldások is megjelennek, a pozitív oldal is bemutatásra kerül. A szerző szerint a mesterséges intelligencia geopolitikai szerepe nagyban függ attól, hogy ki használja, ki irányítja majd.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.