Ismét megbízható munkaadó lett a pécsi Hauni

Másodszor nyerte el a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Megbízható Munkaadó Díját a pécsi székhelyű HAUNI Hungária Gépgyártó Kft. Az elismerést egy szigorú kritériumrendszer alapján ítélik oda azoknak a vállalatoknak, akik hét különböző területen is kiemelkedőt nyújtanak munkavállalóik számára.

Egy cég legfontosabb értékét a munkavállalói jelentik. Különösen igaz ez a magas hozzáadott értékű, nagy szakértelmet kívánó ágazatokban tevékenykedő vállalkozásokra, mint amilyen a pécsi HAUNI Hungária. A megye legnagyobb iparvállalatának számító társaság ennek megfelelően megkülönböztetett figyelemmel kezeli jól képzett szakembergárdáját, amit legjobban az országos szinten is kiemelkedő, 5% alatti munkavállalói fluktuáció bizonyít.

Többek között ezt a hozzáállást is jutalmazta a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, amikor 2018 után másodszor is odaítélte a Megbízható Munkaadó Díjat a vállalatnak. A kitüntető címet azok a cégek nyerhetik el, akik hét területen egyaránt kiemelkedően teljesítenek és az előírtnál többet nyújtanak munkatársaiknak. Az értékelési szempontok között szerepel a bérezés és egyéb szociális-jóléti juttatások, az egészséges és biztonságos munkakörülmények biztosítása, a családbarát munkaszervezés és ehhez kapcsolódóan az atipikus foglalkoztatási formák elérhetősége, a szakmai-nyelvi képzésekhez és továbbképzésekhez való hozzáférés és az egyéni fejlődési lehetőségek megteremtése.

2020-ban az alábbi 18 cég érdemelte ki ezt a díjat: Aventics Hungary Kft. , Binder Cable Assemblies Bt., Deichmann Cipőkereskedelmi Kft., dm Kft., Hauni Hungária Gépgyártó Kft., Infineon Technologies Cegléd Kft., Jankovits Engineering Kft. , Klient Holding Kft., Lanxess CEE S.R.O. Magyarországi Fióktelepe, Linde Gáz Magyarország Zrt., Login Autonom Kft., Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft., Penny Market Kft., Roto Elzett Certa Kft., Solvaro Kft., VGD Hungary Kft., Ziehl-Abegg Kft., Zimbo Perbál Húsipari Termelő Kft.


A veszélyhelyzet idején különösen felértékelődött a munkavállalókkal szembeni felelősségvállalás. A HAUNI Hungária az elsők között, már február végén többlépcsős tervet dolgozott ki annak érdekében, hogy a járvány hatásait minimalizálják és a munkatársak egészségét megőrizzék. A fókuszba a megelőzés és a távolságtartás került. A hatvan év feletti és megváltozott munkaképességű munkatársak kötelezően otthonról dolgoztak vagy fizetett távollétet kaptak. A tömegközlekedést használók bejárását kis csoportokban, megfelelő óvintézkedések mellett szervezték meg egy pécsi szolgáltató igénybevételével, ezzel egyúttal a helyi gazdasági szereplőket is támogatva. Az irodák helyett mintegy 300 fő otthonról végezhette munkáját, az üzemcsarnokokban pedig szigorú távolságtartási protokoll mellett, megfelelő védőeszközökkel ellátva folyt a munka. A vállalat saját kontaktkutatási rendszert dolgozott ki, így megbetegedés esetén azonnal vissza lehetett volna keresni, kivel került kapcsolatba az érintett, ám erre végül szerencsére nem igazán volt szükség.

A járvány alatt több hónapra elegendő vitamint osztott szét a társaság a munkatársak között. Ugyanakkor előrehozta a SZÉP kártyára járó kifizetéseket és az extra adóterheket is vállalva a teljes első félévi összeget mindenki az adott körülmények között leghasznosabb vendéglátás zsebbe kapta. A kedvezményes adózást lehetővé tevő kormányrendelet megjelenése után keletkezett többletpénzt szintén a munkavállalók kapták. A járványhelyzet okozta extra terhelés – a távolabb élő családtagoktól és a barátoktól való kényszerű távolságtartás, a gyermekek otthoni oktatása, a folyamatos védekezés a fertőzés ellen – mindenkit megterhelt, ezért a HAUNI munkatársai számára elindított egy mentálhigiénés támogatóprogramot, amelyen keresztül anonim módon kérhetnek a nap 24 órájában szakértő segítséget. A szülőket pedig a munka és gyermeknevelés dupla súlyától a nyári táboroztatás támogatásával igyekszik kicsit megszabadítani a vállalat.  

A HAUNI nem csak az aktív kollégákra gondolt: felvették a kapcsolatot a cég nyugdíjasaival és a kijárási korlátozások idején alapvető termékeket tartalmazó csomagokat vittek házhoz nekik. Emellett természetesen a vállalattól már megszokott társadalmi felelősségvállalás sem maradt el, de ebben az időszakban kifejezetten a PTE Klinikai Központját és annak munkatársait támogatták folyamatosan olyan adományokkal, amelyekre a visszajelzések alapján éppen szükség volt. A HAUNI Hungáriánál a korai helyzetfelismerésnek és a határozott intézkedéseknek köszönhetően a járványhelyzet sem hozott leállást vagy tömeges elbocsátásokat. A termelés folyamatos, a bérek és juttatások emelkednek, és a vállalat jelenleg is keres új munkatársakat.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.