Edu Uni - Szlovákiai Magyar Fiatalok a Felsőoktatásban

Edu Uni - Szlovákiai Magyar Fiatalok a Felsőoktatásban

A felvidéki Impulzus Társulás Ifjúságszociológiai projektjén belül kérdőíves felmérést hirdetett a TéKa (Szlovákiai Magyar Fiatalok Tudományos és Kulturális Társulása) és a Diákhálózat társszervezésében. A projekt egy online kérdőívre épül, mely a szlovákiai magyar fiatalokat, jellemzően egyetemistákat hivatott kutatni.

A felmérés célja a szlovákiai magyar egyetemisták és főiskolás hallgatók helyzetének a feltérképezése. Az eredmények többek között hozzásegítenek a fiatalok tehetséggondozásának a fejlesztéséhez. A magyarországi Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával megvalósuló kutatás anonim módon, önkéntes alapon valósul meg. A felmérést olyan műhelymunka előzte meg, mely során a kutatást végző, tudományos pályájuk elején járó fiatalok tapasztalt szakemberek vezetésével elsajátították a kutatómunkához szükséges ismereteket, valamint összeállították a jelenleg használt kérdőívet.

A kérdőíves felmérés célja legalább 700 kitöltött kérdőív, miáltal egy átfogó képet kaphatunk a felsőoktatásban részt vevő szlovákiai magyar fiatalok helyzetéről, motivációiról, kihívásairól és jövőképéről. Mivel a szlovákiai magyar egyetemisták egy része nem Szlovákiában tanul, így a kutatást végző szervezetek fontosnak tartják, hogy az üzenet eljusson Magyarországra, az itt tanuló felvidéki hallgatókhoz is.

A felmérés résztvevői – az e-mail címük megadásával – egy nyereményjátékba is bekapcsolódhatnak, melynek során a kitöltők között értékes nyeremények kerülnek kisorsolásra.

A szervezők kérik a civil szervezeteket, intézményeket és magánszemélyeket, hogy segítsenek eljuttatni az online kérdőívet a szlovákiai magyar egyetemi és főiskolás hallgatókhoz.

Az Edu Uni – Szlovákiai Magyar Fiatalok a Felsőoktatásban kérdőív az alábbi linken elérhető:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc22AACHaai4j7jEg8YIOPm8We3m6TOCrMsXbTVSsIgwALljQ/viewform

A szóban forgó Ifjúságszociológia Műhelymunka projektről és szervezetről bővebb információhoz az Impulzus Társulás Facebook-oldalán, valamint a www.impulzus.sk weboldalon juthatnak az érdeklődők.

Napjainkban egyre szélesebb vállalati körökben téma a dolgok internete (Internet of Things, azaz IoT). Ez nem csupán egy felkapott trend, a segítségével egy gyártóvállalat ma már lényegesen célirányosabban, olcsóbban, csökkentett állásidővel és kevesebb meghibásodással termelni.

A világon elsőként teljesítette vegyespáros az egyik legkeményebb sarkvidéki kihívást. Vámos Nóra Rakonczay Gáborral 30 nap alatt, 560 kilométeren át, hóban, viharos szélben, átlagosan mínusz 20 fokban, szánjukat maguk után húzva, hihetetlen akaraterőről és kitartásról tanúbizonyságot téve valósította meg az Eisberg Grönland síexpedíciót.