Vírusálló a magyar privátbanki ügyfélkör

Kiválóan vizsgáztak az elmúlt hónapok befektetési viharaiban a magyar privátbanki szolgáltatók –állítja az ágazat adatait elemző Blochamps Capital ügyvezető igazgatója, Karagich István. Miközben a nemzetközi tőkepiacokon hatalmas vagyonok égtek el koronavírus járvány miatt – a mélyponton a Dow Jones közel 40, az S&P 35, Nasdaq 30 százalékos mínuszban volt a február közepi értékekhez képest -, addig a magyar privátbanki ügyfelek esetében mérsékelt volt a vagyonvesztés.

A magyar gazdagok megfogadták a szolgáltatók javaslatait és az elmúlt hónapokban irányt kereső piacok helyett a vagyon jelentős részét likvid, biztonságos formában tartották. Ebben komoly segítségükre volt a tavaly nyár óta elérhető Magyar Állampapír Plusz konstrukció, amelynek köszönhetően a Blochamps felmérése szerint tavaly év végén a privátbanki ügyfélvagyon 44 százaléka volt (állam)kötvényben. Mindehhez közel 20 százalékban készpénz és bankbetét adódott. „Ügyfeleink jellemzően a vagyon kisebb részét fektetik kockázatosabb konstrukciókba a szakembereink által kidolgozott komplex portfoliókban, a fennmaradó megtakarítások esetében elsősorban az értékállóság biztosítása a cél – ennek pedig az elmúlt hónapokban az állampapír befektetések biztos hozama kiválóan megfelelt” – mondta el Pleschinger Gyula Márk az MKB Bank privátbanki igazgatója (aki a Magyar Közgazdasági Társaság elnökének, Pleschinger Gyulának a fia - a szerk.).

Valóban döntő a privátbanki tanácsadók szakértelme

A koronavírus járvány okozta gazdasági sokk persze a hazai vagyonosokat sem kerülte el teljesen, ám ahogy Karagich István fogalmaz, a gondok náluk most döntően nem a megtakarítási, hanem a reáloldalon érezhetőek: cégeik tovább működtetésének, likviditásának biztosítása most a fő kérdés. Ebben a tekintetben jó hír, hogy a privátbanki befektetéseik miatt a vagyonosoknak nem kell külön aggódniuk. „Egyelőre komolyabb vagyonkivonás alig történik, s ha a piacok stabilizálódnak, még ha nem is a gyors felpattanás forgatókönyve érvényesül, a hazai ügyfelek kellő likviditásuknak köszönhetően 2-3 éves távon kifejezetten busásan lovagolhatják meg a felívelésben rejlő lehetőségeket.” – mondja.

A gazdag magyarok vártnál visszafogottabb vagyonvesztését valószínűsíti friss elemzésében a privátbanki ügyfélvagyonok alakulását világszerte prognosztizáló Knight Frank tanácsadó cég, amelynek 2024-re szóló várakozásai szerint 6 százalékkal emelkedhet 2024-ig a legalább 300 millió forintos vagyonnal rendelkező magyar gazdagok száma. A hazai privátbanki adatokat szorosabban követő Blochamps szerint öt év múlva akár 20-25 százalékkal is többen lehetnek az elitklub tagjai hazánkban, számukat Karagich István a 2019-es 19 ezer helyett 23 ezer fölé várja. A szakember ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a mostani válság nyomán vélhetően tovább erősödik majd a vagyonkoncentráció: miközben az alsóbb vagyoni szintekre fajlagosan kevesebben lépnek majd be, arányaiban erősebben bővül majd az eddig is milliárdos vagyonokkal bírók megtakarítása. A növekedés motorja ennél a körnél a vállalkozásaik osztaléka, valamint a türelemmel felépített és ezekben a hónapokban átpozícionált privátbanki portfoliók hozamai lehetnek.– mondja a Blochamps ügyvezető igazgatója.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...