Vírusálló a magyar privátbanki ügyfélkör

Kiválóan vizsgáztak az elmúlt hónapok befektetési viharaiban a magyar privátbanki szolgáltatók –állítja az ágazat adatait elemző Blochamps Capital ügyvezető igazgatója, Karagich István. Miközben a nemzetközi tőkepiacokon hatalmas vagyonok égtek el koronavírus járvány miatt – a mélyponton a Dow Jones közel 40, az S&P 35, Nasdaq 30 százalékos mínuszban volt a február közepi értékekhez képest -, addig a magyar privátbanki ügyfelek esetében mérsékelt volt a vagyonvesztés.

A magyar gazdagok megfogadták a szolgáltatók javaslatait és az elmúlt hónapokban irányt kereső piacok helyett a vagyon jelentős részét likvid, biztonságos formában tartották. Ebben komoly segítségükre volt a tavaly nyár óta elérhető Magyar Állampapír Plusz konstrukció, amelynek köszönhetően a Blochamps felmérése szerint tavaly év végén a privátbanki ügyfélvagyon 44 százaléka volt (állam)kötvényben. Mindehhez közel 20 százalékban készpénz és bankbetét adódott. „Ügyfeleink jellemzően a vagyon kisebb részét fektetik kockázatosabb konstrukciókba a szakembereink által kidolgozott komplex portfoliókban, a fennmaradó megtakarítások esetében elsősorban az értékállóság biztosítása a cél – ennek pedig az elmúlt hónapokban az állampapír befektetések biztos hozama kiválóan megfelelt” – mondta el Pleschinger Gyula Márk az MKB Bank privátbanki igazgatója (aki a Magyar Közgazdasági Társaság elnökének, Pleschinger Gyulának a fia - a szerk.).

Valóban döntő a privátbanki tanácsadók szakértelme

A koronavírus járvány okozta gazdasági sokk persze a hazai vagyonosokat sem kerülte el teljesen, ám ahogy Karagich István fogalmaz, a gondok náluk most döntően nem a megtakarítási, hanem a reáloldalon érezhetőek: cégeik tovább működtetésének, likviditásának biztosítása most a fő kérdés. Ebben a tekintetben jó hír, hogy a privátbanki befektetéseik miatt a vagyonosoknak nem kell külön aggódniuk. „Egyelőre komolyabb vagyonkivonás alig történik, s ha a piacok stabilizálódnak, még ha nem is a gyors felpattanás forgatókönyve érvényesül, a hazai ügyfelek kellő likviditásuknak köszönhetően 2-3 éves távon kifejezetten busásan lovagolhatják meg a felívelésben rejlő lehetőségeket.” – mondja.

A gazdag magyarok vártnál visszafogottabb vagyonvesztését valószínűsíti friss elemzésében a privátbanki ügyfélvagyonok alakulását világszerte prognosztizáló Knight Frank tanácsadó cég, amelynek 2024-re szóló várakozásai szerint 6 százalékkal emelkedhet 2024-ig a legalább 300 millió forintos vagyonnal rendelkező magyar gazdagok száma. A hazai privátbanki adatokat szorosabban követő Blochamps szerint öt év múlva akár 20-25 százalékkal is többen lehetnek az elitklub tagjai hazánkban, számukat Karagich István a 2019-es 19 ezer helyett 23 ezer fölé várja. A szakember ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a mostani válság nyomán vélhetően tovább erősödik majd a vagyonkoncentráció: miközben az alsóbb vagyoni szintekre fajlagosan kevesebben lépnek majd be, arányaiban erősebben bővül majd az eddig is milliárdos vagyonokkal bírók megtakarítása. A növekedés motorja ennél a körnél a vállalkozásaik osztaléka, valamint a türelemmel felépített és ezekben a hónapokban átpozícionált privátbanki portfoliók hozamai lehetnek.– mondja a Blochamps ügyvezető igazgatója.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.