Csúcstechnológiájú eszközök a pécsi egyetemnek

Csúcstechnológiájú eszközök a pécsi egyetemnek

A műszaki képzésben használható, korszerű szerszámokat és berendezéseket adományozott a Hauni Hungaria a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának. A kar szakmai napján átadott eszközök újabb fontos lépést jelentenek a Hauni és az egyetem nagy múltra visszatekintő együttműködésében.

Amikor tavaly hivatalos együttműködési megállapodást írt alá a Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. és a Pécsi Tudományegyetem vezetése, a legfontosabb célok között volt a képzés színvonalának további javítása, elsősorban a gyakorlati lehetőségek bővítésével. Ebbe az irányba történt egy újabb lépés a Műszaki és Informatikai Kar új műhelycsarnokainak közelmúltban történt átadásával.

Az épületek felszereléséhez a Hauni Hungaria több mint 14 millió forint értékű adománnyal járult hozzá. „Olyan szerszámgépeket, gépelemeket és alkatrészeket adtunk át az egyetemnek, amelyek a Hauni gyárában használt társaikhoz hasonlóan a jelenlegi műszaki világszínvonalat képviselik. Azt szeretnénk, hogy a leendő mérnökök modern eszközökön tanulva, a vállalatok igényeinek megfelelő szaktudással kerüljenek ki az iskolapadból. Ezért nemcsak az egyetemi képzés feltételeinek javításában segítünk, hanem gyakorlati lehetőséget is biztosítunk az üzemben a hallgatóknak” – foglalta össze Dr. Megyeri János, a Hauni ügyvezetője.

A kari szakmai nap keretében tartott átadóünnepségen Prof. Dr. Medvegy Gabriella dékán azt hangsúlyozta, hogy az egyetem csak a gazdasági szereplőkkel együttműködve lehet eredményes. „Az egyetemi tudásbázis és innovációs potenciál kihasználásához együttműködő partnerhálózatot szerveztünk cégekből és szakmai szervezetekből. A Hauni ebben nagyon fontos láncszem, hiszen több pontban is bekapcsolódik az egyetemi képzésbe a tananyagfejlesztéstől a gyakorlati oktatásig” – mondta a PTE MIK vezetője.

A haunis berendezéseket már beszerelték a gyakorlócsarnokban, így a gépészmérnök és rokon szakmák hallgatói az őszi szemeszter során találkozhatnak és természetesen dolgozhatnak is velük.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.