Immár visszatérő vendégei vagyunk az Ördögkatlan Fesztiválnak

Immár visszatérő vendégei vagyunk az Ördögkatlan Fesztiválnak

A GazMag szerkesztősége ötödik éve visszajáró látogatója az Ördögkatlan Fesztiválnak. A július 30. és augusztus 3. között immár tizenkettedik alkalommal megrendezett esemény üde színfoltja a hazai fesztiválok egyre szélesedő palettájának.

Ha egy rendezvényre valaki egymást követő ötödik évben is visszatér, az mindenképpen pozitív visszajelzés az adott esemény számára. Bár újságíróként némiképp más a helyzet, hiszen nemcsak kikapcsolódni, hanem kicsit dolgozni is érkezünk az Ördögkatlanra, valamiért mégis évről-évre az ország legdélebbi fesztiválját választjuk az egyébként egyre nagyobb számú kínálatból.

A Katlan története 2008 óta íródik, és így, túl a tízen már érezhető, hogy a népszerűsége egyre csak növekszik, ami a fesztiválozók igen magas számában is megmutatkozik. Ennek egyetlen kellemetlen hozadéka, hogy a színházi előadásokra egyre nehezebb bejutni. A koncertekkel, kiállításokkal ellentétben a színdarabok fedett, ebből kifolyólag véges befogadóképességű helyszíneken (mint például tornaterem, pajta, Mokos Pincészet) kerülnek lebonyolításra, ahova az érdeklődők csak sorszámokkal tudnak belépni. Ezeket személyesen a reggeli nyitáskor, vagy a sorsolással dolgozó mobilapplikáció segítségével lehet megszerezni. A második lehetőséghez szerencse is szükséges, az elsőhöz pedig kitartás, hiszen a sátorral, hálózsákkal érkező lelkes katlanozók sokszor már éjjel, a koncertek után elkezdik a sorban állást (vagy épp -ülést vagy -alvást).

Megtehetik, hiszen a rendezvény mezítlábas jellege miatt nincs egy központi sátortábor, mindenki úgy szerez magának szállást, ahogy tud. Van ugyan egy-két kisebb elkerített terület a sátorozók számára, de a házigazda falvak (Nagyharsány, Kisharsány, Beremend, Villánykövesd, Palkonya) lakosságának is jó bevételszerzési lehetőség egy-egy szabad szoba, vagy az udvaron 1-2 sátorhely kiadása.

Fotó: Tóth László / GazMag

Ez a többnapos mezítlábas életmód ugyanakkor jobban ki van téve az időjárás viszontagságainak, ami az idei Ördögkatlant nem is kímélte. Bár a GazMag-os csapat egyéb elfoglaltságok miatt idén nem tudott végig maradni és a pénteki viharos eső csak a hazaúton ért el minket, a hétvégét is a Katlanon töltők számára extrém nehézséget jelentett. A hatalmas és nagyon intenzív csapadék megtépázta a sátoros szállásokat, ráadásul a programok jelentős részét átírta. A könnyűzenei koncertek nagyrésze mellett többek között a beremendi domboldalra meghirdetett Háry János opera is elmaradt.

Ez utóbbinak a délelőttre meghirdetett opera-beavatója a helyi templomban hatalmas sikert hozott, hiszen teljesen megtelt a helyszín. A beavató egy-két elhangzó ária mellett informatív és érdekes módon mutatta be a Háry-operát és Kodály Zoltán munkásságát egyaránt. Olyan figyelemfelkeltő stílusú előadás volt, amilyennek az iskolai ének-zene óráknak is lenniük kellene.

Az Ördögkatlan Fesztivál egyedi légkörét és a Baranyai-dombság természeti szépségeit a Villányi borvidék jobbnál-jobb borai teszik még kellemesebbé. Bár a legtöbb helyszínen vannak kitelepülések a különböző pincészetekből, a felfedező kedvű fesztiválozók akár a helyi pincesorokat is meglátogathatják Villánykövesden és Palkonyán, vagy akár a házigazda települések között található Villányban.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.