Nagyot gyorsul a net az iskolákban

Közel féltucat baranyai iskolában lesz nagysebességű internetkapcsolat ősztől a Vannet technológiájával. Az állami fejlesztési program célja a digitális tananyagok elterjesztése és az oktatási célú WIFI-hálózatok elérése.

A kormány által elfogadott Digitális Oktatási Stratégia többek között azt is tartalmazta, hogy a 100-500 fős intézményekben legalább 100 Mbps sebességű internetkapcsolatra van szükség. Ez a szám a nagyobb feladatellátási helyeken még komolyabb: azaz 1 Gbps sávszélességet kell biztosítani. Ahhoz, hogy ezeket a vállalásokat teljesíteni lehessen, jelentős infrastruktúra-fejlesztésre van szükség az intézményekben. A projekt olyan iskolákat érint országszerte, ahol a digitális tananyagok fejlesztésével és a napi pedagógiai gyakorlatba történő bevezetésével foglalkoznak. Baranya megye déli részén a Vannet közreműködésével zajlik a hálózatfejlesztés. A Vannet az MVM NET Zrt. alvállalkozójaként vesz részt a projektben. Az MVM NET kimagasló megbízhatóságú hálózatán kritikus rendelkezésre állást igénylő távközlési szolgáltatásokat biztosít elsősorban az MVM Csoporton belüli, állami, illetve nagykereskedelmi ügyfelei számára. A Vannet a műholdas internetszolgáltatás hazai piacvezetője, de emellett más technológiákat is kínál ügyfeleinek.

Az iskolák bekötésekor főleg mikrohullámú és optikai kábeles technológiát használunk, amelyek rendkívül megbízhatóak. Kiépítjük az intézményeken belüli hálózati berendezéseket és csatlakoztatjuk a majdani elsődleges szolgáltató, az MVM NET Zrt. gerinchálózatához. A megnövelt sávszélesség igazi minőségi ugrás lesz a tanároknak és a diákoknak egyaránt – méghozzá a tanév első napjától” – mutatta be a projektet Lengvárszky Szabolcs, a Vannet telekommunikációs szakértője.

Az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával megvalósuló, az intézmény-fenntartókkal egyeztetett, általuk elfogadott digitális oktatási infrastruktúra-fejlesztést az állami tulajdonú Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) irányítja. A munka előkészítése az év elején indult. A kész bekötéseket az őszi iskolakezdésre mindenhol át is adják.

Új albummal jelentkezett a tunéziai származású progresszív metal zenekar, a Myrath. A március 8-án megjelent Karma a műfajon belül is új szintre emeli a Myrathra jellemző egyedi zenei világot.

Március első szombatján esős idő várta a negyedik alkalommal megrendezett KEK Run résztvevőit. A 15. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája keretében Budapesten megszervezett nyílt futóversenyen a csapadékos és hűvös idő ellenére is több százan mérték össze erejüket egymással, és saját magukkal. Élménybeszámoló következik.

Bár kedden rekordot döntött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX végül veszteséggel fejezte be a nemzeti ünnep miatt rövidebb kereskedési hetet.