Magyarország három legenergiahatékonyabb autója együtt a Hősök terén

Az autókat megálmodó diákok idén Palkovics László innovációs és technológiai miniszter fővédnöksége alatt képviselik hazánkat a Shell Eco-marathonon.

A nagy múltú versenyen évről-évre Európa és a környező országok legjobb egyetemi és középiskolás csapatai gyűlnek össze, hogy kiderüljön, melyikük járműve tudja a legnagyobb távot megtenni 1 liter üzemanyaggal vagy 1 kWh energiával. Az idén július 1-5. között megrendezett Shell Eco-maratonra több mint 150 – köztük három magyar – csapat kapott meghívást, akiknek a fővédnökségét idén Palkovics László innovációs és technológiai miniszter vállalta. A csapatok az indulás előtt a Hősök terén mutatták meg különleges, energiahatékony járműveiket Makai Martina fenntartható fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárnak, aki a miniszter nevében képviselte az Innovációs és Technológiai Minisztériumot.

A diákok idén számos fejlesztéssel készültek a versenyre. A győri Széchenyi István Egyetem csapata egy teljesen új, csepp alakú városi autót épített, a kecskeméti KSZC Kandó Kálmán Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának diákjai új telemetriai rendszerükkel tervezik növelni hatékonyságukat, a Szegedi Tudományegyetem csapatának járműve pedig új motort és elektronikát kapott.

A fenntartható fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár asszony beszédében kiemelte: „A járműipar és vele együtt az elektromobilitás versenyképességének biztosítása, és a fejlődés záloga azon múlik, hogy milyen mértékben leszünk képesek alkalmazkodni a nemzetközi autóipar változásaihoz és az abból adódó kihívásokhoz. A magyar járműipari oktatás meghatározója, hogy hidat teremt a képzési intézmény és az ipar szereplői között, ezzel elősegítve a modernizációt és a gyakorlat orientáltságot. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogat minden olyan kezdeményezést, ami jó példával szolgálhat a jövő mérnökei számára."

A versenyt szervező Shellt Bujdosó Andrea, a Shell Hungary Igazgatóságának elnöke képviselte az eseményen, aki a megmérettetés kapcsán elmondta: „A Shell Eco-marathon versennyel több mint 30 éve motiváljuk a fiatalokat, hogy egy jármű megtervezése és megépítése során megvalósítsák saját ötleteiket, miközben ösztönözzük őket, hogy olyan megoldásokban gondolkodjanak, amelyek energiahatékonyak, és amelyek inspirációt adhatnak a jövő kihívásainak megoldásához a mobilitásban. A magyar csapatok idén megpróbálják még lejjebb faragni autójuk energiafelhasználását – kívánunk nekik ehhez sok sikert és reméljük jól érzik majd magukat a versenyen.”

Az esemény után az autókat a csapatok hivatalos szállítója, a Supernova Intertrans Kft. kamionjára pakolták, hogy megkezdjék útjukat a verseny új helyszínére, a London külvárosában található Mercedes-Benz World pályára.

Még több információ a Shell Eco-marathonról a weboldalon, a Facebook és Twitter oldalon érhető el.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.