Magyar-horvát turisztikai találkozó Kaposváron

Elsősorban a Somogy és a horvátországi Verőce-Drávamente megyék turisztikai kínálata, valamint az erdőkre, a Drávára és más természeti látnivalókra épülő idegenforgalmi lehetőségek voltak a témái a napokban megrendezett kaposvári turisztikai workshopnak.

Horvát és magyar turisztikai szakemberek és egyetemi hallgatók tartottak közös workshopot az érdeklődőknek a drávamenti térség idegenforgalmi lehetőségeiről a Kaposvári Egyetemen. A programra az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 részeként futó, HUHR/1601/2.1.2/0014 kódszámú, Tourism 4 All projekt keretében került sor. Ezt a projektet a somogyi állami erdőket kezelő és számos turisztikai létesítménnyel is rendelkező SEFAG Zrt., horvát részről pedig Verőce-Drávamente Megye Önkormányzata, valamint a Verőce-Drávamente megye természetvédelmi területeinek és ökológiai hálózatának kezelésével megbízott közintézmény közösen valósítja meg a határokon átnyúló idegenforgalmi kínálat fejlesztése és bővítése céljából.

Először novemberben, a verőcei  Menedzsment, Turisztikai és Informatikai Főiskolán találkoztak a szakemberek, a második workshopot pedig a Kaposvári Egyetemen rendezték meg. A két intézmény közel félszáz hallgatója mellett részt vettek a SEFAG Zrt., a Duna-Dráva Nemzeti Park és a horvát partnerszervezetek képviselői is.

A legfontosabb témák a két ország határmenti térségeiben található turisztikai attrakciók bemutatkozása és a folyamatban lévő, valamint a további fejlesztési lehetőségek ismertetése. Az 1,5 millió Euro értékű projektben a magyar oldalon a fő fejlesztési gócpont a Zselici Csillagpark, azon belül is a Ropolyi-tó környéke lesz, ahol természetismereti tájházat és a bakancsos, valamint lovas turistákat kiszolgáló infrastruktúrát építenek. A csillagvizsgáló is új, interkatív, ismeretterjesztő játékokat kap, valamint megvalósul a létesítmény napelemes korszerűsítése is. Horvátországban a legfontosabb beruházás a suhopoljei Jankovich-kastély parkjának felújítása lesz.

Az építkezések mellett cél a Zselic és Verőce-Drávamente megye turisztikai attrakcióinak feltérképezése és bemutatásra alkalmassá tétele. A kaposvári műhelymunkán számos javaslat elhangzott további projektekre és a meglévő helyszínekre épülő, a vonzerő növelésére alkalmas további programcsomagokra egyaránt.

A szervezők által eredményesnek ítélt találkozót még két további hasonló rendezvény követi majd: a jövő elején újra Verőcén találkoznak az érintettek, majd Kaposváron zárul a programsorozat. A teljes projekt 2019 őszén fejeződhet be.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...