Csillagásztábor a Zselicben

Csillagászat iránt érdeklődő fiatalok táboroztak egy héten keresztül Zselickisfaludon. A fő attrakció az augusztusi csillaghullás volt, de a terület kiváló adottságainak köszönhetően a csillagok között megbúvó halvány, de annál izgalmasabb csillaghalmazokat, ködöket és galaxisokat is megfigyelhették a résztvevők.

Távcsövek erdejére, köztük egy közel fél méteres átmérőjű speciális eszközre csodálkozhattak rá, akik a napokban Zselickisfaludon jártak. A Zselic ugyanis hazánk egyik legideálisabb helyszíne az égbolt megfigyelésére. A minimális fényszennyezésnek köszönhetően a tájvédelmi körzet Nemzetközi Csillagoségbolt-park minősítéssel is rendelkezik. A települések fényei még a horizonton is alig észrevehetőek, így nem rejtik el az izgalmas égitesteket.

Ezért a kis somogyi falu és a közelében fekvő Zselici Csillagpark adott otthont a Vega Csillagászati Egyesület táborának. A 27. éve megrendezett, az ország minden pontjáról érkező érdeklődőknek szóló csillagászati rendezvény klasszikus vándortábor, évről-évre új helyszínnel és régóta töretlen népszerűséggel. Ezúttal több mint hetvenen kutatták az eget az egyhetes program során, köztük 10 horvát résztvevő is volt.

A tábor programjában ismeretterjesztő előadások mellett gyakorlati foglalkozások is szerepeltek. Közös csillagképtanulással és távcsőhasználati oktatással kezdődött a hét, később önállóan és közösen is megfigyelték az égitesteket. A legfőbb attrakció természetesen a Perseidák meteorraj kiváltotta csillaghullás volt, de az Univerzum számos más látnivalót is tartogatott: bolygókat, csillagokat, galaxisokat. Sokan saját távcsöveiket hozták el, de az igazán komoly eszközökről, például egy 46 cm-es átmérőjű csillagászati távcsőről a Vega Csillagászati Egyesület gondoskodott. A programnak része volt a SEFAG Zrt. által működtetett Zselici Csillagpark planetáriumában tett látogatás is, ahol sor került többek között naptávcsöves megfigyelésre is.

A táborban a szép számú érdeklődő fiatal neves amatőrcsillagászokkal valamint hazai és külföldi kutatóintézetekben dolgozó asztrofizikusokkal és kutatókkal is találkozhatott. Megemlítendő például az egyik legismertebb hazai asztrofotós, a Zselici Csillagpark munkatársaként dolgozó Schmall Rafael, valamint Dr. Csizmadia Szilárd exobolygó-kutató, a Német Lég- és Űrkutatási Központ tudományos munkatársa.

Új albummal jelentkezett a tunéziai származású progresszív metal zenekar, a Myrath. A március 8-án megjelent Karma a műfajon belül is új szintre emeli a Myrathra jellemző egyedi zenei világot.

Március első szombatján esős idő várta a negyedik alkalommal megrendezett KEK Run résztvevőit. A 15. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája keretében Budapesten megszervezett nyílt futóversenyen a csapadékos és hűvös idő ellenére is több százan mérték össze erejüket egymással, és saját magukkal. Élménybeszámoló következik.

Bár kedden rekordot döntött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX végül veszteséggel fejezte be a nemzeti ünnep miatt rövidebb kereskedési hetet.