Optimista az Európai Bizottság – Az Akcenta CZ devizapiaci jelentése

A PMI index a termelői ágazatban 57 pontról 53,3 pontra csökkent áprilisban. A termelői árindex márciusban 3,5%-kal növekedett. A kereskedelmi mérleg februárban 841 millió euró többlettel zárt.

 

A Fed nagy támasza volt a dollárnak

A forint a héten tovább növelte a múlt heti veszteségeit az euróval szemben. Az állami ünnepre való tekintettel a kereskedés visszafogott volt a hét első felében. Szerdától mindkét irányban láthattunk mozgást, majd a forint gyengülését is, egészen a 314,5 HUF/EUR árfolyam határig, ami a leggyengébb árfolyam 2017. december közepe óta.

A forint az amerikai dollárral szemben zuhant a főbb piacok alakulása szerint, míg az amerikai dollár erősödött. A forint az elmúlt napokban jelentős veszteséget szenvedett el az amerikai központi bank (Fed) szerdai ülése után, amelynek eredményeként az esti órákban egészen a 262,7 HUF/USD árfolyam szintre esett. „Mint már említettük, a fő devizapár esetében a dollár erősödött. Nyereségét segítette növelni a hét legfontosabb eseménye - a Fed ülése -, amely után az EUR/USD árfolyam az 1,194 USD/ EUR szintre emelkedett.” - mondta az AKCENTA CZ szakértője.    

Három kamatemelés biztosan lesz az idén!

A Fed ülése nem okozott meglepetést, ugyanis politikáját megőrizte korábbi állapotában. Ennek ellenére a jegybank rámutatott a gyorsuló inflációra, a fogyasztói kosár több elemét tekintve az árnövekedés megközelítette a 2%-ot. A jelenlegi piaci várakozások szerint ebben az évben három kamatemelésre kerülhet sor, a negyedik emelés valószínűsége a piac jelenlegi értékelése szerint körülbelül 50%.

Optimista az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság 0,1%-ról 3,2%-ra növelte a magyar gazdaság 2019-re becsült növekedési rátáját. A magyar kormány becslése még optimistább, ugyanis 4,3%-os növekedést jelez az idei évre, jövő évre pedig lassulást 3,8%-ra. A Bizottság szerint az ország vállalkozásainak rövid távú várakozásai azt jelzik, hogy a gazdasági növekedés 2018 első felében stabil marad, a teljes idei évre pedig el kell érnie a 4%-ot. Az EB szerint jövőre a növekedés lassulását az okozza majd, hogy a vállalkozások elérik a beruházási kapacitásukat a stagnáló fogyasztási dinamika mellett.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.