Kincskeresés az erdőkben – indul a gombaszezon

Csapadékos, de meleg időjárás vár ránk a következő egy-két hétben magas páratartalommal, ami tökéletes körülményeket teremt a gombák számára. A profik mellett amatőrök tömege is elindul ilyenkor az erdők ízletes kincseit gyűjteni. Ezért megosztunk néhány hasznos tanácsot, hiszen a gomba nem játék.

Magyarországon több mint háromezer különféle gombafaj él, köztük több száz ehető, némelyik különösen ízletes és finom. Szintén száz fölötti azonban a mérgező fajok száma, amelyek jelentős része csak enyhébb gyomorpanaszokat okoz, de egyesek fogyasztása halálos is lehet.

A SEFAG erdészeinek várakozásai szerint a következő hetekben a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően tömegesen jelennek majd meg a gombák a hazai erdőkben. A meleg tavaszi időben egy-egy esőzést követően néhány napon belül kinőnek az avarból az ún. termőtestek. Áprilisban például az ehető fajok közül a kucsmagombák, a pereszkefélék és egyes csiperkék is szedhetőek. De találkozhatunk a feltűnő narancssárga színe miatt főleg fotótémának alkalmas osztrák csészegombával is. A tapasztalt gombagyűjtők már pontosan tudják, hogy az egyes fajokat milyen fekvésű területen, milyen más növények közelében lehet megtalálni. A kezdők számára pedig marad az izgalmas keresgélés az aljnövényzetben.

Mindenkire egyformán vonatkozó alapszabály viszont, hogy csak olyan gombát szedjük le, amit ismerünk. A legfontosabb, hogy felismerjük a gyilkos galócát, ami hazánkban a legtöbb halálos mérgezésért felel. A többnyire olívzöld kalapú, puha húsú, fehér színű lemezekkel, gallérral és bocskorral rendelkező faj tölgyerdőkben a leggyakoribb, de másutt is előfordulhat. Ha csak kicsit is bizonytalanok vagyunk egy gombával kapcsolatban, hagyjuk ott, ahol találtuk.

Gombagyűjtés közben vigyázzunk a környezetre. Az ismeretlen, nem ehető vagy mérgező gombákat se tapossuk össze, hiszen sok közülük védett faj. A leszedett gombát óvatosan csavarjuk ki a földből, hogy a lehető legkisebb sérülést okozzuk. Figyeljünk a lábunk elé is: a kitaposott ösvényeken járjuk az erdőt, ne tegyünk kárt a növényekben.

Az összegyűjtött fogást akkor is fontos megmutatni gombaszakértőnek, ha ismerősnek vélt fajokat gyűjtöttünk össze. Egyes gombákat gyakorlatlan szemmel könnyű összetéveszteni, például az ízletes kucsmagombákat a mérgező papsapkagombákkal. A képzett és ingyenes szakellenőrök listája a NÉBIH weboldalán érhető el. A SEFAG erdészei felhívják a figyelmet arra is, hogy egyéni felhasználásra 2 kg gomba gyűjthető, ennél többhöz már az erdőgazdálkodó engedélyét kell kérni.

 

A SEFAG Zrt. Somogy megye állami tulajdonú erdőterületeinek, mintegy 80 ezer hektárnak a kezelője. A változatos adottságokkal rendelkező területen vadgazdálkodással, fakitermeléssel és erdőműveléssel, az erdők gondozásával és megújításával foglalkozik. Nyolc erdészete és a Csurgói Faipari Üzem mellett jelentős turisztikai infrastruktúrával is rendelkezik. A SEFAG Zrt. üzemelteti a háromcsillagos Hotel Kardosfát, a Zselici Csillagparkot, a Mesztegnyői Állami Erdei Vasutat, a Sziágyi Erdei Iskolát és a kaposvári Erdők Háza Látogatóközpontot.

Napjainkban egyre szélesebb vállalati körökben téma a dolgok internete (Internet of Things, azaz IoT). Ez nem csupán egy felkapott trend, a segítségével egy gyártóvállalat ma már lényegesen célirányosabban, olcsóbban, csökkentett állásidővel és kevesebb meghibásodással termelni.

A világon elsőként teljesítette vegyespáros az egyik legkeményebb sarkvidéki kihívást. Vámos Nóra Rakonczay Gáborral 30 nap alatt, 560 kilométeren át, hóban, viharos szélben, átlagosan mínusz 20 fokban, szánjukat maguk után húzva, hihetetlen akaraterőről és kitartásról tanúbizonyságot téve valósította meg az Eisberg Grönland síexpedíciót.