Tetőfokára hág a fogyasztói bizalom - az Akcenta CZ heti devizapiaci jelentése

A fogyasztói árindex januárban 2,1%-kal növekedett az előző év ugyan ezen időszakához képest. Az építőipar teljesítménye decemberben 35%-kal jobban teljesített az előző év azonos időszakához képest. A folyó fizetési mérleg a negyedik negyedévben 884,7 millió euró többlettel zárt. A bruttó hazai termék 2017 negyedik negyedéves becsült növekedése 1,3% volt (negyedéves összehasonlításban), és az előző év azonos időszakához képest 4,4%-kal emelkedett.

 

Jól teljesített a forint a dollárral szemben

A forint euróval szembeni változékonysága a hét elejétől viszonylag enyhe volt. Az üzletkötések szűk, a 311,5 – 313 HUF/EUR árfolyam sávban történtek, majd csütörtökön túlnyomórészt a 312 HUF/EUR határ közelében mozgott az árfolyam. Habár a magyar gazdaság új eredményei felülmúlták a várakozásokat, a forint alakulását ez lényegében egyáltalán nem befolyásolta. A forint az amerikai dollárral szemben 255,5 HUF/USD árfolyam körüli szinten kezdte a hetet, majd az elmúlt négy nap során folyamatosan erősödött. A kivétel az árfolyam szerdai alakulása volt, amikor is a dollár irányt változtatott az Egyesült Államok új adatainak megjelenését követően. Ide soroljuk a fogyasztói árak januári növekedését, amely meghaladta a becsléseket - éves és havi szinten is -, illetve a maginflációt. A forintnak azonban sikerült visszaszereznie a nyereséget, így csütörtökre felkúszott egészen a 249,5 HUF/USD árfolyam szintig.

Tetőfokára hág a fogyasztói bizalom

Előzetes becslések szerint a magyar gazdaság tavalyi, negyedik negyedévi növekedése 1,3%-osra tehető (negyedéves viszonylatban), ��ves szinten pedig 4,4%-os emelkedést produkált. A Központi Statisztikai Hivatal közölte, hogy a növekedés fő motorja a kínálat volt, tehát a termékeket (árut és szolgáltatást) előállító gazdasági szereplők szemszögéből a közszolgálati szektor és az építőipar. Az építőipar elsősorban az elmúlt év alacsony összehasonlítási alapjának köszönhetően mutatott erőteljes fellendülést. A javuláshoz – előzetes információk szerint - keresleti oldalról főleg a háztartások fogyasztása járult hozzá, illetve a befektetések, amelyek az előző negyedévek növekedésében is húzóerőt képviseltek. „Hozzá kell tenni, hogy a háztartások költekezési hajlandóságát az elmúlt évben jelentősen támogatta a reálbérek növekedése, valamint a munkaerőpiac ezzel járó túlhevülése, amelynek köszönhetően a fogyasztók gazdaságba vetett bizalma jelenleg történelmi csúcson van.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.