Az MNB egész évre elkaszálta a forint erősödését? - Az Akcenta CZ devizapiaci jelentése

A Magyar Központi Bank a fő kamatlábat 0,9%-on hagyja. A jegybank szerint az infláció a fenntartható 3%-os célértéket 2019 derekán éri el. A Beszerzési Menedzser Index (PMI) a feldolgozó iparban januárban erős, 60,9 pontot ért el.

 

Továbbra is erős a forint a dollárral szemben

A forint az euróval szemben a héten enyhén gyengült, és 310 HUF/EUR árfolyam fölé ugrott. Általánosságban a forint-euró árfolyam a 309,3 – 311 HUF/EUR sávban mozog. Az átlagos árfolyam a múlt évben 309,3 HUF/EUR volt, lényegében ugyanilyen az átlag idén januárban is. Valószínű, hogy a magyar fizetőeszköz idén is e szint körül fog mozogni. A forint az amerikai dollárral szemben ezen a héten már nem erősödött tovább, a kereskedelem megállapodott a 249 – 251 HUF/USD árfolyam határok közötti sávban. Továbbra is érvényes azonban, hogy a forint a dollárral szemben az elmúlt három év legerősebb értékein mozog.

Nem okozott meglepetést a Magyar Nemzeti Bank

A várakozásoknak megfelelően, a Magyar Nemzeti Bank keddi ülésén változatlanul hagyta a hitelkamatokat. A fő kamatláb 0,9%-on maradt, a kereskedelmi bankok többletlikviditásának egynapos betéti kamata az MNB-nél továbbra is -0,15%-on stagnál. A kamatok mellett a jegybank azonban egy sor más eszközt is alkalmaz, hogy fenntartsa a nagyon laza monetáris politikát.

Messze még a 3%-os inflációs cél

Az MNB kamatokkal kapcsolatos álláspontja változatlan marad. Habár a jegybank rámutatott a magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményére (növekvő belföldi kereslet, a GDP növekedése a lehetséges mérték közelében, dinamikus bérnövekedés és a foglalkoztatottság történelmi csúcsa), egyúttal azonban azt is hangsúlyozta, hogy a fogyasztói árak inflációja csak 2019 közepén fogja elérni a 3%-os inflációs célt. „Az MNB kommunikációjából egyértelműen kiderül, hogy idén kicsi a valószínűsége a kamatemelésnek, így nem túl valószínű a forint euróval szemben történő erősebb felértékelődése sem.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.