Lassul az infláció, továbbra is az MNB célkitűzése alatt marad

A kereskedelmi mérleg márciusban 956 millió euró többletet mutatott. A fogyasztói árindex áprilisban 2,2 %-kal növekedett. Az építőipari termelés volumene márciusban 33,3 % -kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest.

 

A választás a forintnak kedvezett, érezhető hatása azonban még nincs

 A forint az euróhoz képest a hét első felében kismértékű ingadozást mutatott mindkét irányban, főleg a 311-312 HUF/EUR sávban mozgott. Szerdán a forintnak sikerült a 310,4 HUF/EUR szintre emelkedni, csütörtökön pedig még kismértékben nőtt a nyeresége, 310,1 HUF/EUR árfolyam szinten jegyezték, így az elmúlt hónapok legerősebb értékeit hozta. Habár a vasárnapi franciaországi választások eredménye a forintnak kedvezett, mégsem volt jelentősebb közvetlen befolyása árfolyamára. Emmanuel Macron győzelmének köszönhetően a közép-európai piacokon érezhető volt a megkönnyebbülés a befektetők részéről. Le Pen győzelmének Európa stabilitására és egységére nézve ijesztő forgatókönyve ugyanis szerencsére nem vált valóra.

 A HUF/USD árfolyam alakulását a fő devizapárral kapcsolatos események befolyásolták, a dollár egész héten erősödött. A forint veszteségei ennek hatására kedd délutánra elérték a  286,8 HUF/USD szintet. Csütörtök délelőttig a forint kissé korrigálta a veszteségeket és 15.00 óra körül a kereskedés 285,7 HUF/USD árfolyamon folyt.

 

Beigazolódtak az előzetes feltevések

A várakozásoknak megfelelően Emmanuel Macron vasárnap megnyerte a francia elnökválasztást. A második fordulóban megszerezte a szavazatok kétharmadát, tehát erős fölénnyel győzte le sok vitát kiváltó ellenfelét, Marine Le Pen-t. _„_A választások a várakozásoknak megfelelően alakultak, ezt a piac nagyrészt már beárazta. Végül nem láthattunk hevesebb reakciókat a piacokon.„ – mondta az AKCENTA CZ szakértője.

 

Lassulni látszik az infláció

Az éves infláció a márciusi 2,7 %-ról áprilisban 2,2 %-ra lassult, így továbbra is az MNB 3%-os inflációs célkitűzése alatt marad. Azonban a következő hónapokra nézve nem valószínű, hogy a fogyasztói árak növekedése tovább lassul. A belföldi kereslet ugyanis erős marad, ezt támasztják alá a kiskereskedelmi forgalom legutóbbi statisztikái is, és a munkanélküliség csökkenése 4,5 %-ra.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.