A forint teljesített a leggyengébben a közép-európai régióban

A bruttó hazai termék a 4. negyedévben 0,4 %-kal nőtt, 1,6 % -kal haladta meg az előző év azonos időszakának eredményeit. A fogyasztói árindex januárban 2,9 % -kal növekedett.

 

A forint teljesít a leggyengébben a régióban

Az elmúlt napokban a közép-európai régióban a forint a leginkább gyengülő valuta. Szerdán áttörte a 310 HUF/EUR árfolyam határt, és csütörtök délután a 311 HUF/EUR árfolyam szint körüli értékre gyengült. Jelenleg a leggyengébb január vége óta.

Nagyobb veszteségeket szenvedett el az amerikai dollárral szemben is. A HUF/USD árfolyampáron azonban nem csak a forint gyengülése látszik, hanem a dollár megerősödése is a főbb piacokon. Annak a valószínűsége, hogy az amerikai jegybank (Fed) már a márciusi ülésén a jövő héten: március 14-15.- emeli a kamatokat, tovább nőtt az amerikai piac nagyon jó adatai miatt. Erősödött a kereslet a dollár alapú eszközök iránt is.

 

Döntött az Európai Központi Bank

A héten a legfontosabb esemény az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki ülése volt. Az EKB a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a kamatszintet. Az eszközbeszerzések havi mennyisége a mennyiségi lazítások programja (QE program) révén március végéig 80 milliárd euró marad. 2017 áprilisától az eszközbeszerzések 60 milliárd eurós havi volumene folytatódik legalább 2017 decemberének végéig. Az EKB készen áll arra, hogy szükség esetén meghosszabbítsa a QE program érvényességét, sőt, növelje a beszerzendő eszközök volumenét. Az irányadó refinanszírozási műveletek árfolyamai, a Lombard hitelezési és az aktív oldali rendelkezésre állás a 0,00%, 0,25% és -0,40% szinten marad. Az EKB közölte, nem hosszabbítja meg a hosszú távú refinanszírozási műveletek TLTRO programját a bankszektorban. Az EKB jelenlegi "tétlensége" a monetáris politika változásait tekintve az AKCENTA CZ szerint nem túlzottan meglepő. „Az európai választások közeledtével viszonylag erős a bizonytalanság az európai piacokon, és az EKB szempontjából nem lenne értelme bármilyen változással tovább erősíteni e bizonytalanságot. A következő néhány hónapban tehát azt várhatjuk, hogy az EKB továbbra is eddigi politikáját folytatja.”-vélekedik az Akcenta CZ szakértője.

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.

Az olimpiai ezüstérmes sportembert négy évre választották a Magyar Öttusa Szövetség elnökévé. Balogh Gábor viharos időszakban veszi át a kormányrudat, ugyanis a sportág az átalakulás kellős közepén van.

Az október záróértékéhez viszonyítva jelentős eredményeket mutatott a BUX. A Budapesti Értéktőzsde elsődleges részvénymutatója 57 878,43 ponton fejezte be a hónapot, ami 3,3 százalékos erősödés az előző hónaphoz képest. A november a csengetések terén is aktív volt a pesti parketten.