Fokozódik a feszültség az európai választások miatt - Az Akcenta CZ heti devizapiaci jelentése

A kiskereskedelmi forgalom volumene decemberben +2,8 %-kal növekedett. Az átlagos nominális bruttó bér 2016 decemberében elérte a 263 200 Ft-ot.

 

Hullámzó az árfolyam a héten mind az euró, mind a dollár tekintetében
A forint az euróval szemben a hét első felében erősödött, és kedden elérte a 306,7 HUF/EUR szintet. A hét második fele a korrekció jegyében telt, amikor a forint új nyeresége eltűnt, és csütörtökön délután (14 órakor) 307,8 HUF/EUR szinten jegyezték.
A forint-amerikai dollár árfolyampár alakulása ellenkező forgatókönyv szerint zajlott. A dollár a főbb piacokon egészen szerdáig erősödött, amire a HUF/USD árfolyampár a forint gyengülésével válaszolt. Szerdán az árfolyam elérte a 293 HUF/USD szintet. Szerda délután óta a dollár távolodni kezdett az erősebb értékektől, és csütörtök délutánra visszatért 290,4 HUF/USD szintre.

 

Fokozódó feszültség az európai választások miatt
Az európai választások közeledtével a bizonytalanság fokozódik a piacokon, amelynek oka elsősorban a növekvő nacionalista erők okozta félelem a politikai színtéren. A figyelem különösen a Franciaországban és Németországban közelgő parlamenti választásokra és elnökválasztásra irányul. „A gazdasági nyitottság és kereskedelmi kapcsolatok vonatkozásában a közép-európai országok azon államok közé tartoznak, amelyeket a piacok bizonytalansága a legsúlyosabban érint, illetve e régiók valutái erős eladási nyomásnak lehetnek kitéve.” – vélekedett az AKCENTA CZ szakértője. Ezen túlmenően a magyar forint a korábbi időszakban (amikor az euróövezet és Európa gazdasági és politikai problémákkal szembesült) jelentős gyengülő tendenciát mutatott. Ez újabb oka annak, hogy a forint a közelgő választások okozta érzékenységgel összefüggő elemzésekben rendre legelöl szerepel.

 

Növekvő reálbérek
Az átlagos reálbérek növekedési üteme az élénkülő infláció eredményeként decemberben 5,4%-os növekedési értékre lassult. A magánszektorban a reálbérek évközi növekedése 4,1% volt, a közszférában a munkavállalói bérek 6,6%-kal növekedtek. Összességében 2016-ban a bérnövekedés elérte a 7,3%,-ot, ami a legerősebb növekedés az elmúlt 13 évben.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.