Növekvő beruházási kedv a privát szférában - Az Akcenta CZ heti devizapiaci elemzése

Az ipari termelési index novemberben +0,9 % h/h és +0,6 % é/é volt. A kereskedelmi mérleg novemberben 908 millió euró többletet mutatott.
 

Mérsékelt ingadozás a forint árfolyamában
A forint az euróhoz képest a hét elején meggyengült, és a veszteség fokozatosan növekedett egészen szerda délig, amikor 309,6 HUF/EUR szinten folyt a kereskedés. A délutáni órákban a piaci trend megfordult a forint javára, és csütörtök délutánra visszatért a 307,3 HUF/EUR körüli értékekre.
A HUF/USD devizapár mindkét irányban mozgott. A forint ezen a héten a leggyengébb értékeket szerda délután mutatta, amikor szorosan a 295 HUF/USD határra gyengült. „Az esti órákban megjelent a nyilvánosság előtt az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke, Donald Trump, akitől azt várták, hogy legalább részben ismerteti, milyen gazdasági reformokat tervez a jövőre nézve. A piaci várakozások azonban nem teljesültek, Trump a gazdasági program helyett más témákat vett elő. A befektetők csalódottsága a gyengülő dollárban nyilvánult meg a főbb piacokon.” – tudtuk meg az AKCENTA CZ szakértőjétől. A forint a negatív hangulatnak köszönhetően a korábbi napok veszteségeit követően csütörtökön már átlendült a fekete számok sávjába. A délután folyamán a 287,5 HUF/USD szintre erősödött, és elérte az elmúlt két hónap legerősebb értékét.

Növekvő beruházási kedv a privát szférában
A legújabb statisztikák szerint a magyar háztartások beruházási kedve jelentősen növekedett. Novemberben különösen érezhető volt a befektetési alapok és a nyilvánosan forgalmazott részvények iránti fokozott érdeklődés. A háztartások által favorizált befektetési alapok szerkezetét tekintve a legnagyobb érdeklődés a kötvényalapok iránt van, ezt követik a származtatott alapok, és az ún. alapok alapjai. Azonban az érdeklődés töretlen az ingatlan- és befektetési alapok iránt is. A felmérést végző magyar központi bank, az MNB szerint a háztartások azonban elsődlegesen állampapírokat vásárolnak, ill. kifejezetten az államkötvények iránt érdeklődnek. Az értékpapír tranzakciók volumene novemberben elérte a 93 milliárd forintot. A banki betétek iránti érdeklődés 2016 novemberében kismértékben csökkent, de még így is viszonylag nagy volument, 72 milliárd forintot ért el. Összességében a tranzakciók kombinált volumene (értékpapír + betétek) novemberben valamivel több mint 150 milliárd forint lett, amely a legmagasabb havi értéket jelenti az elmúlt évben.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.