Nagyot erősödött a dollár - Az Akcenta CZ heti devizapiaci elemzése

A forint kissé erősödött az euróval szemben, az amerikai dollárral párhuzamot vonva viszont jelentősen gyengült. Az ipari termelési index októberben +2 % h/h és -2,1 % é/é volt. Az amerikai központi bank (Fed) a várakozásoknak megfelelően 0,25 százalékkal, 0,5-ről 0,75 százalékra emelte a kamatot.

 

Rendkívül erős lett az amerikai dollár

A forint árfolyam alakulása az euróval szemben a hét első felében viszonylag nyugodt volt, a kereskedés túlnyomóan a 314 HUF/EUR határ közelében zajlott. A szerdán mindkét oldalon történtek változások, és csütörtök délután a forint végül kissé erősebb értékeken mozgott, 313,1 HUF/EUR közelében.

A forint-amerikai dollár devizapáron történt változások tükrözték a fő piacokon uralkodó helyzetet, ahol egészen szerda estig vártak a Fed ülésére. Utána a dollár nagy nyereségre tett szert, a forint pedig csütörtökön délután gyengült, egészen valamivel a 300 HUF/USD határ fölötti szintre. Az euróval szemben a dollár az 1,04 USD/EUR értékig erősödött, amely 2003 óta most a legmagasabb.

 

Milyen eredményeket hozott a Fed ülése?

A Fed a várakozásoknak megfelelően 0,25 százalékkal, azaz 0,5-ről 0,75 százalékra emelte a kamatot. Ugyanakkor új makrogazdasági előrejelzést is közzétett, amely 2017-ben csak alig valamivel gyorsabb gazdasági növekedéssel számol, mint 2016-ban, továbbá kissé alacsonyabb munkanélküliséggel. „A Fed elnöke, J. Yellen azonban kifejtette a legfontosabb tényezőt, amely az új előrejelzésnek sokkal optimistább kicsengést ad, ez a feltétel pedig a lazább költségvetési politika az elkövetkező években. A kormányzati képviselők változása az Egyesült Államokban a Fed várakozásai szerint, a belföldi kereslet nagyobb ösztönzését fogja eredményezni a kormány részéről” – közölte az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője. Yellen azonban hozzátette, hogy egy olyan helyzetben, amikor a gazdaság már a teljes foglalkoztatottság állapotában találja magát, nincs szükség további költségvetési ösztönzésre. Továbbá, abban az esetben, ha a Kongresszus valóban elfogadja majd az új, jelentős állami beruházásokat, a Fed politikája észrevehetően szigorúbb lesz.

Az elnök szavaira már részben reagált is az új kamat-előrejelzés, amely gyorsabb kamatemelésekkel számol a korábbi időszakhoz képest. Például 2017-re a Fed várakozásai szerint további három körben kerül sor 25 bázispontos kamatemelésre az eddig várt két kör helyett.

Majdnem négy éves, felújítás miatti szünet után, december 6-án újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt Bécs helytörténeti múzeuma, a Wien Museum. Az inklúzió és akadálymentesség jegyében újragondolt és felújított kiállítóhely állandó tárlatát ingyen nézhetik meg az érdeklődők.

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.