Változások várhatók a forint árfolyamain - Az Akcenta CZ heti devizapiaci elemzése

Az átlagbér szeptemberben + 6,7% é/é volt. Az MNB meglepetést okozott, csökkentette kamatait.

 

Változások voltak és lesznek az árfolyamokon

A forint az euróval szemben a hét kezdetén erősödött, egészen a 307,6 HUF/EUR határig. Szerdán a trend megfordult, így a forint veszített értékéből és a 310 HUF/EUR szinten folyt a kereskedés. A helyzet csütörtökön hasonló maradt. 

Az amerikai dollárral szemben a hét első felében a forint a 290 HUF/USD szint körül mozgott. Szerdán a dollár a fő piacokon erősödni kezdett, így a forint tovább bővítette veszteségeit. Csütörtökön a kereskedés a 293,5 HUF/USD szint körül folyt. A HUF/USD árfolyamot főleg a EUR/USD árfolyam alakulása befolyásolja. Ha megnézzük, milyen fontos események várhatóak még az év végéig a fő piacokon, például az amerikai munkaerő-piaci adatok változása (11.30. és 12.02.), vagy az olasz népszavazás (12.4.) az alkotmány változásaival kapcsolatban, amely a kormánynak nagyobb hatalmat adhatna, megjósolhatók az árfolyamváltozások.  Decemberben még a két legfontosabb központi bank, az Európai Központi Bank (EKB) és az Amerikai Központi Bank (Fed) tárgyalása is várható. A kérdés az, hogy az EKB továbbra is lazítani fogja-e politikáját, vagy pedig szigorításra kerül sor. A központi bankárok körében bizonytalanság uralkodik, ezért az elkövetkező hetekben magasabb volatilitással számolhatunk a HUF/USD és a HUF/EUR párosokon.

 

Meglepetéssel szolgált az MNB

A MNB keddi tárgyalása meglepetéssel szolgált. A fő hitelkamatot és a betéti kamatot változatlanul hagyta (0,9% és0,05%), a fedezett, a heti és napi (O/N – overnight) hitelek aránya pedig csökkent. A heti lecsökkent 1,0%-ról 0,9%-ra, valamint a napi 1,05%-ról 0,9%-ra. Az MNB így eltolta a kamatpolitika felső határát a fő hitelkamat szintjére. „A kérdés, hogy meri-e majd az MNB csökkenteni a fő kamatot. Véleményünk szerint ez akkor történne meg, ha a forint hosszútávon tartaná erősebb értékeit és az infláció nem haladna a 3%-os cél felé” – említette az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.