A várakozásoknak megfelelően alakult a Fed ülése - Az Akcenta CZ heti devizapiaci elemzése

A PMI index a gyártási szektorban 57 ponton maradt októberben is. Az Amerikai Központi Bank (Fed) nem változtatott kamatain.  

 

Erősödött a forint

A forint az utóbbi napokban az euróval szemben erősödött. Hétfő reggel a 309,7 HUF/EUR szinten kezdett az árfolyam, de csütörtökön délután már a 307 HUF/EUR érték körül mozgott.

Még látványosabb nyereségeket szerzett a forint az amerikai dollárral szemben, ugyan ez nem a forint erősödésének köszönhető, hanem a dollár gyengülésének. Hétfő reggel az árfolyam a 282,7 HUF/USD értékről indult, de csütörtök délutánra az árfolyam már elérte a 276,9 HUF/USD szintet is. Jelenleg a forint a legerősebb pozícióban van az utóbbi két hetet figyelembe véve. Az EUR/USD árfolyamban (HUF/USD árfolyamban is) komoly mozgásokat idézhet elő az amerikai munkaerő piaci adatok kiértékelése, amely a Fed számára fontos információ. 

 

A várakozásoknak megfelelően alakult a Fed ülése

A hét fő eseménye az Amerikai Központi Bank (Fed) szerdai tárgyalása volt, amely az elvárásoknak megfelelően semmilyen változást nem hozott. A Fed szerint a rövidtávú makrogazdasági kockázatok továbbra is kiegyenlítettek, ahogy az elmúlt pár hónapban is elmondták. Ez az információ arra is utalhat, hogy a Fed decemberi tárgyalásán még lehetséges a „hike“ (kamatok emelése).

Múlt kedden az MNB bevezette a bankközi piac likviditásának támogatását, ekkor jelentették be, hogy jelenleg a kereskedelmi bankoktól a 3 hónapos betéti eszközökön belül maximum 150 milliárd forintos ajánlatot fogadnak el. A júliusi betétek nagysága 750 milliárd forint volt, amelyeknek október végén járt le a fizetési határideje. Tehát jelenleg körülbelül 600 milliárd forint kerül a bankközi piacra, a Központi Bank számlája helyett. „Ehhez a likviditáshoz az év végéig még hozzáadódik kéthavi mennyiség, tehát a piacon forint többlet alakulhat ki, ami a hazai deviza gyengülését okozhatja. A bankközi BUBOR kamatok csökkenni fognak (főleg a rövidtávú kamatok) és bizonyára a magyar államkötvények hozamai is” – vélekedett az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.