Az eurózóna és az USA makrogazdasági adatai nem befolyásolták a piacokat - Az Akcenta CZ heti devizapiaci elemzése

A munkanélküliség aránya szeptemberben 4,9% volt. Az MNB kamatait változatlanul hagyta, csökkentette viszont a 3 hónapos betéti eszköz állományát 150 milliárd forintra.

 

A héten stagnált a HUF/EUR árfolyam

A HUF/EUR árfolyam a hét elején viszonylag nyugodt volt, hétfőn és kedden a 307,5 – 309 HUF/EUR sávban mozgott, viszont szerdán már a 309 HUF/EUR volt a jellemző szint. Csütörtökön a forint még tovább gyengült, elérte a 309,8 HUF/EUR szintet, délután azonban ezt sikerült részlegesen korrigálni.

 

A HUF/USD árfolyam sem változott lényegesen

A forint volatilitása az amerikai dollárral szemben a héten nagyon alacsony volt. A kereskedés a 282,4 – 285,5 HUF/USD értékek között folyt, csütörtök délután 283 HUF/USD szinten zárt a forint. „A HUF/USD árfolyam alakulása a HUF/EUR és EUR/USD pároktól nagymértékben függ, ha megfigyeljük az utóbbi piac alakulását, akkor láthatjuk, hogy itt sem voltak lényeges változások. Ennek oka, hogy az új makrogazdasági adatok az eurózónából és az Egyesült Államokból  nem befolyásolták a piacot. Az eurózónából érkező adatoknak nem szenteltek nagy figyelmet a befektetők. Az Amerikából származó adatokból főleg a új házak eladása és a szeptemberi fogyasztói bizalom érdekelte a kereskedőket, amelyek az elvárásokhoz képest kicsit visszamaradtak, de a piacot nem befolyásolták.“ – értékelte az aktuális devizapiaci helyzetet az AKCENTA CZ elemzője. Az EUR/USD (és a HUF/USD) árfolyamon még a héten mozdíthat az amerikai gazdaság 3. negyedévéből származó előzetes becslése. Ennek eredménye alapján fog a Fed dönteni a kamatemeléssel kapcsolatban.

 

Változatlan az MNB kamatpolitikája

A hét fő eseménye a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi tárgyalása volt. A bank kamatpolitikája változatlan (a fő hitelkamat 0,9%, betéti kamatláb -0,05%, a Lombard kamat a fedezett hitelekre 1,05%), tehát csak a nem hagyományos eszközök feltételeiben történt változás. A 3 hónapos betéti eszközállomány a felére csökkent.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.