Német győzelemmel ért v��get a 7. Formula Student Hungary

Borúra derű – avagy hiába jellemezte a hetedik Formula Student Hungary zárónapját a felhős idő és a néha eleredő eső, vasárnap este egy fergeteges díjkiosztón kiderült, hogy mely kategóriákban mely csapatok állhattak fel a képzeletbeli dobogó valamely fokára, s hogy összetettben melyik együttes mondhatja magát a négynapos viadal győztesének.

 

A versenyszámok sorában hagyományosan az utolsó, így aztán a zárónap eseménye volt az „Endurance”, melyben csapatoknak – pontosabban azok két pilótájának – összességében 22 kilométer kellett teljesíteniük. A próbatétel az Arrabona Racing Team csapatának nem sikerült igazán jól, hiszen járművük a pályát övező szalmabáláknak ütközött. Szerencsére, a pilótának elsősorban lelkileg fájtak a történtek, s az autó is két lengőkar cseréjével, valamint az orrkúp rendbetételével megúszta az incidenst. Az összetett versenyben azonban az addig nagyon kedvező helyen álló győri egyetemisták hátrébb csúsztak… Erről azonban egy kicsit később, hiszen a Széchenyi István Egyetem aulájában tartott, fantasztikus hangulatú díjkiosztó eseményeit időrendben idézzük fel.

A statikus versenyszámok közül elsőként a Költséghatékonysági díjat adták át, melynél a bírák a jármű kivitelezésének pontos és részletes bemutatását értékelték. Ebben a kategóriában a német Rennstall Esslingen diadalmaskodott. A Műszaki tervezés díját – melynél az autó koncepciójának újításait helyezték a középpontba – a szintén német High-Octane Motorsports tagjai vehették át. Kiemelésre méltó, hogy ebben a versenyszámban az Arrabona Racing Team a harmadik helyen végzett. Az Üzleti terv prezentáció díját az olasz E-team Squadra Corse érdemelte ki.

A dinamikus versenyszámok közül a gyorsulás győztesét hirdették ki először, mely nem más lett, mint a német Running Snail Racing Team – megelőzve a BME Formula Racing Team csapatát. A Skid pad díjat az e-gnition Hamburg nyerte, az Autocross kategóriában a Running Snail Racing Team lett az első, az Endurance díjnak pedig a Rennstall Esslingen tagjai örülhettek.

 

A statikus versenyszámok összesített díját az Amberg-Weiden egyeteméről érkezett Running Snail Racing Team kapta, míg az Arrabona Racing Team bronzérmes helyen zárt. A dinamikus versenyszámok összetettjét szintén a Running Snail racing team nyerte.

 

Ezt követően a különdíjak átadása következett. A Gépipari Tudományos Egyesület az önálló fejlesztés támogatására ajánlott fel különdíjat. A díj odaítéléséhez a járműveket és a csapatok munkáját a zsűri a jármű és a komponensek fejlesztése és gyártása terén végzett munka önállósága szempontjából értékelte, mérvadónak tekintve az egység kifejlesztésének munkaigényét. Az elismerést az Arrabona Racing Team kapta. A prezentációk során a legjobb előadó díját az olasz Squadra Corse színeit képviselő Stefano Givone érdemelte ki. Győr város ajándékát – mellyel a legjobb új csapatot jutalmazták – az izraeli Ben-Gurion Racing tagjai vehették át. A verseny főszponzora, az Audi Hungaria a digitális jövőt értékelte különdíjával, melyet az olasz UniBo Motorsport érdemelt ki.

Végezetül színpadra szólították a Formula Student Hungary 2016 összetett versenyének dobogósait. Harmadik helyen a cseh CTU Cartech Prague végzett, második helyen a Rennstall Esslingen zárt, míg a győzelmet ismét egy német csapat, a Running Snail Racing Team szerezte meg. A magyar csapatok közül a BME Formula Racing Team a 9., az Arrabona Racing Team a 16., a kecskeméti KEFO Motorsport a 32., a Formula Racing Miskolc a 40. helyen fejezte be a győr-gönyűi kikötőben rendezett viadalt.

Többéves mélypontra süllyedt Magyarországon a befektetési célú lakásvásárlást tervezők aránya, a szakértők szerint főleg a kiugró hozamot kínáló állampapírok miatt. A következő egy évben így a saját célra vásárlók lehetnek kedvező helyzetben.

Áprilisban tovább folytatta történelmi sorozatát a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényindexe. A BUX 4,2 százalékkal nőtt márciushoz képest. A BÉT-en új cég is debütált a múlt hónapban, és ETF_bevezetésre is sor került.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

A Magyar Sport Napja alkalmából bemutatták azokat a ruhakollekciókat, amelyeket a párizsi ötkarikás játékokon viselni fog a magyar csapat. 80 nappal az olimpia megnyitója előtt bejelentették a két csapatkapitányt is.