Rio 2016: Aranyérmes a női kajak négyes!

Államalapításunk ünnepén megszületett a nyolcadik magyar aranyérem Rio de Janeiroban. A nő kajak négyesek 500 méteres versenyében a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamasa, Fazekas-Zur Krisztina összetételű egység meggyőző teljesítménnyel szerezte meg az olimpiai bajnoki címet.

A kajak négyesünk címvédőként indult ebben a számban, a londoni csapathoz képest egy helyen változott az összeállítás, Kovács Katalin helyett ezúttal Csipes Tamara ült a magyar hajóban. A nagy rivális németek féltávig szorosan haladtak mellettünk, a második 250 méteren azonban folyamatosan nőtt az előnyünk, és végül két beülővel mögöttünk értek célba riválisaink.

Kozák Danuta ezen az olimpián már a harmadik, összességében ötödik aranyérmét nyerte, ezzel az egyik legeredményesebb női olimpikonunk lett, a kajakosok közül pedig a legeredményesebb. Szabó Gabriella harmadik, Fazekas-Zur Krisztina második ötkarikás győzelmét gyűtötte be pályafutása során. Csipes Tamara nyakába először került aranyérem, és mivel édesapja, Csipes Ferenc is olimpiai bajnoknak mondhatja magát (amit ő is kajak négyes tagjaként szerzett, 1988-ban Szöulban), így ők lettek Magyarország negyedik szülő-gyermek olimpiai bajnok családja.

 

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.