Rio 2016: Kozák Danuta révén megvan a hetedik aranyérem

A kajakozó Kozák Danuta a női egyesek 500 méteres versenyében megszerezte saját maga második, hazánk hetedik Rio de Janeiro-i bajnoki címét. Ez az olimpiák történetében a 175. magyar aranyérem, és az 500. magyar dobogós helyezés is egyben.

Kozák Danuta már eddig is csúcstartó volt, ő az egyetlen magyar kajakos, aki egyesben, párosban és négyesben is győzni tudott. Mai sikerével pedig immáron négyszeres olimpiai bajnoknak mondhatja magát, ami a szakág hazai történetében szintén egyedülálló. A vasárnap még bélproblémák miatt infúziót kapó versenyző kedden párosban már nyert egy aranyat Szabó Gabriella párjaként, ezúttal egyéniben mérhette össze erejét a legjobbakkal, és magabiztos fölénnyel utasította maga mögé a mezőnyt.

A női kajakosok mellett további magyar versenyzők is szerepeltek a mai kajak-kanu programban. Közülük a Molnár Péter, Tótka Sándor páros szerepelt legjobban, a kajak kettesek 200 méteres versenyében a negyedik helyen értek célba. Bár egy korábbi világbajnok párosról van szó, pontszerző helyezésük mindenképpen szép eredménynek számít, ugyanis csak az olimpiai előtt röviddel tudták meg, hogy utazhatnak Rioba, mivel beugróként indulhattak az eredetileg erre a távra benevezett, de doppinggyanúba keveredett egység helyén.

A nap krónikájához tartozik még, hogy elkezdődtek az öttusa küzdelmei is. A nőknél Földházi Zsófia és Kovács Sarolta, a férfiaknál Demeter Bence és a londoni olimpián bronzérmet szerző Marosi Ádám képviseli a magyar színeket.

 

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.