Gyenge ütemben emelkedő inflációt jósol az Akcenta

A fogyasztói árindex júliusban -0,3% volt. Az építőipari index júniusban -16,2% volt. Az államháztartás júliusban rekord méretű csökkenést élt meg. Júliusban a költségvetési hiány elérte a 62,7 milliárd forintot, a teljes hiány idén eddig „csak” a 464 milliárd forintot érte el, ami a legalacsonyabb érték az elmúlt évek alatt.

 

Nyereséges forint, árfolyam-alakító tényezők

A héten a forint volatilitása az euróval szemben ismét alacsony volt. Az árfolyam a 309,8 – 311,3 HUF/EUR szinten stabilizálódott és a csütörtöki nap végén a 310 HUF/EUR értéken volt. Jelenleg most a legerősebb a forint az utóbbi két hónap alatt.

Az amerikai dollárral szemben a volatilitás már magasabb volt. A hét elején a forint elérte a 281 HUF/USD szintet. Kedden megfordult a trend és szerdán a hazai fizetőeszköz nyereségeket szerzett. A Csütörtöki nap a végén az árfolyam a 277,2 HUF/USD szinten zárt. Hogy milyen tényezők befolyásolták a dollár árfolyamát? A fő piacokra reagált az árfolyam, pontosabban az EUR/USD értékek. Az elmúlt héten azonban nem érkezett sok makrogazdasági hír, ezért a befektetők hangulata befolyásolta az árfolyamot. „A hét végén viszont még változhat a volatilitás, mivel fontos makrogazdasági adatok várhatók a GDP növekedéséről az euróövezetben a II. negyedévben, továbbá fontos statisztikai adatok érkeznek majd az Egyesült Államokból. Ami a jövő hetet illeti, az új adatok lényegesebb szerepet fognak kapni az árfolyamok alakításában” – vélekedett az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője.

 

Gyengén emelkedő infláció várható

A fogyasztói árak júliusban deflációt mutattak. Ezek éves hasonlatban nagyobb mértékben csökkentek az elvárásokhoz képest (0,3%-kal a várt 0,1% helyett), de ősszel vagy a téli hónapokban a trend megfordulhat. Az infláció valószínűleg emelkedni fog, de dinamikája gyenge lesz. A maginfláció jelenleg viszonylag stabil, júliusban 1,3% volt.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.