Foci Eb: Portugália bejutott az Eb-döntőbe

Portugália jutott elsőként döntőbe a labdarúgó Európa-bajnokságon, miután az elődöntőben 2-0-ra legyőzte az Eb-meglepetéscsapat Wales válogatottját.

 

A nagy tornákon mindig esélyesnek tartott, ám ezúttal még nyeretlen, és mutatott játékával nem feltétlenül elkápráztató Portugália tűnt papíron az esélyesebbnek, azonban az Európa-bajnokság meglepetéscsapata, Wales már több alkalommal is átírta az esélyeket, hiszen története első Eb-szereplésén egyből az elődöntőbe verekedte magát.

Nem indult túl mozgalmasan a mérkőzés, az Eb-n az egyik legtöbbet kapura lövő portugálok ezúttal „spóroltak” a lövésekkel, a masszív walesi védelem mellett nem sok veszélyes akciót vezettek Ronaldóék. Ugyanakkor Wales támadásai sem voltak átütőek, így gól nélkül zajlott le az első játékrész.

A folytatás is hasonlóan indul, a második félidő eleje is az első negyvenöt percre hasonlított. Egészen az 50. percig, amikor is egy portugál szöglet után Cristiano Ronaldo egy jól irányzott fejessel bevette az ellenfél kapuját. Ez volt Ronaldo kilencedik Eb-gólja, amivel utolérte az örökranglista élén álló Michel Platinit. (Ronaldo négy Európa-bajnokságon érte el a kilenc találatot, Platini viszont egy kontinenstornán szerezte az összes gólját.) A 53. percben már 2-0 állt az eredményjelzőn, Ronaldo lövésébe Nani még bele tudott piszkálni, ezzel a hálóba juttatva a labdát. Vita tárgyát képezheti, hogy Ronaldo lövésénél Renato Sanchez lesen állt, és mivel átlépte a labdát, így nem volt passzív az akció során, a játékvezető azonban megadta a gólt. A walesiek elszántan küzdöttek az egyenlítésért, azonban nem sikerült kapuba találniuk. A másik oldalon Danilo Pereira szerzett majdnem gólt, azonban Hennessey kapus a gólvonalon még össze tudta szedni a labdát, így maradt a 2-0-s végeredmény.

Portugália megérdemelten nyerte meg a mérkőzést, és története során másodszor jutott be Európa-bajnokság döntőjébe. (Az első alkalommal, 2004-ben, hazai pályán kikapott Görögországtól.) Wales szintén története legjobb eredményét érte el, ugyanis még soha semmilyen tornán nem játszott elődöntőt. A portugálok ellenfele a vasárnapi fináléban a honlapi Németország – Franciaország elődöntő győztese lesz.

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, elődöntő
Portugália – Wales 2–0 (0–0)
Lyon, Stade de Lyon, 55 679 néző. Vezette: Eriksson (Svédország)

Portugália: Rui Patrício – Cédric, Bruno Alves, Fonte, R. Guerreiro – J. Mário, Danilo Pereira, R. Sanches (André Gomes, 74.), Adrien (Moutinho, 79.) – Cristiano Ronaldo, Nani (Quaresma, 86.)
Szövetségi kapitány: Fernando Santos

Wales: Hennessey – Gunter, Chester, Collins (J. Williams, 66.), A. Williams, Taylor – King, Ledley (Vokes, 58.), Allen – Bale, Robson-Kanu (Church, 63.)
Szövetségi kapitány: Chris Coleman

Gólszerző: Cristiano Ronaldo (50. perc), Nani (53. perc)

 

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.