Foci Eb: Drámai büntetőpárbajban német továbbjutás

A negyeddöntő rangadójának, előrehozott döntőnek harangozták be Németország és Olaszország mérkőzését. A találkozó nagy taktikai csatát, és izgalmas büntetőpárbajt hozott, amelyben a németek felülkerekedtek ellenfelükön.

 

A világbajnok németek és a négy évvel ezelőtt döntőt játszó (ott a spanyolokkal szemben 4-0-ra alulmaradó) olaszok egyaránt esélyesek voltak a végső győzelemre, így nagy csatára lehetett számítani.

Az első félidő kiegyenlített küzdelmet hozott, mindkét csapat kereste a fogást ellenfelén, de igazán veszélyes helyzetekkel adós maradt mindkét válogatott. A második játékrész is hasonlóan kezdődött, majd kicsit felélénkült a mérkőzés. A 65. percben pedig már az eredmény is változott, Mario Gomez remek megmozdulásait követően Mesut Özil talált a hálóba, megszerezve a vezetést Németországnak. A világbajnok azonban nem sokáig örülhetett, hiszen pár perccel később Boateng kezezése miatt Kassai Viktor teljesen jogosan mutatott a tizenegyes-pontra, a büntetőt pedig Leonardo Bonucci magabiztosan értékesítette a 78. percben. Az olasz egyenlítés után leült a mérkőzés, a csapatok talán bele is törődtek a döntetlenbe, így következhetett a kétszer tizenöt perces ráadás.

A hosszabbítás lényegében eseménytelenül zajlott le, így a döntés a tizenegyesekre maradt. Nem is akárhogyan! A büntetőpárban a kilencedik lövéspár után dőlt el, méghozzá úgy, hogy az első tíz lövőből hatan rontottak, köztük a stabil ítéletvégrehajtónak számító Schweinsteiger és Müller, vagy az olaszoknál a meccsen tizenegyest értékesítő Bonucci, és a direkt a párbaj miatt becserélt Zaza. Az utolsó, mindent eldöntő büntetőt Hector értékesítette, Darmian hibája után.

Nagy taktikai csata, és szoros küzdelem után Németország jutott az elődöntőbe, ezzel elmondhatja magáról, hogy a 2006-os, hazai rendezésű Világbajnoksággal kezdődően minden nagy tornán bejutott a legjobb négy közé. Az elődöntőben a Franciaország-Izland mérkőzés győztese lesz a németek ellenfele.

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, negyeddöntő
Németország – Olaszország 1–1 (1–1, 1–1, 0–0), Tizenegyesekkel: 6–5
Bordeaux, Matmut Atlantique. Vezette: Kassai Viktor (Magyarország)

Németország: Neuer – Höwedes, J. Boateng, Hummels – Kimmich, Khedira (Schweinsteiger, 16.), Kroos, Hector – Özil – Th. Müller, Gomez (Draxler, 72.)
Szövetségi kapitány: Joachim Löw

Olaszország: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini (Zaza, 121.) – Florenzi (Darmian, 86.), Sturaro, Parolo, Giaccherini, De Sciglio – Éder (Insigne, 108.), Pelle
Szövetségi kapitány: Antonio Conte

Gólszerző: Özil (65. perc), ill. Bonucci (78. perc – tizenegyesből)
Tizenegyesek: Kroos, Müller (x), Özil (x), Draxler, Schweinsteiger (x), Hummels, Kimmich, Boateng, Hector illetve Insigne, Zaza (x), Barzagli, Pelle (x), Bonucci (x), Giaccherini, Parolo, De Sciglia, Darmian (x)

 

Többéves mélypontra süllyedt Magyarországon a befektetési célú lakásvásárlást tervezők aránya, a szakértők szerint főleg a kiugró hozamot kínáló állampapírok miatt. A következő egy évben így a saját célra vásárlók lehetnek kedvező helyzetben.

Áprilisban tovább folytatta történelmi sorozatát a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényindexe. A BUX 4,2 százalékkal nőtt márciushoz képest. A BÉT-en új cég is debütált a múlt hónapban, és ETF_bevezetésre is sor került.

A Dorko új, Runique névre keresztelt cipőjének kifejlesztésében Csere Gáspár hosszútávfutó is részt vett. Az atléta ebben a modellben futva szeretné megdönteni a maraton országos csúcsát.

A Magyar Sport Napja alkalmából bemutatták azokat a ruhakollekciókat, amelyeket a párizsi ötkarikás játékokon viselni fog a magyar csapat. 80 nappal az olimpia megnyitója előtt bejelentették a két csapatkapitányt is.