A francia úthenger Izlandon keresztül robogott a legjobb négy közé

A házigazda Franciaország, és a meglepetéscsapat Izland találkozójával zárultak a negyeddöntők a labdarúgó Európa-bajnokságon. Az izlandiak bravúros sikersorozata véget ért, a franciák simán jutottak a legjobb négy közé, ezzel véglegessé vált az elődöntő mezőnye.

 

A rendező ország válogatottja korábban már kétszer nyert Eb-t, és előzetesen idén is a kontinenstorna egyik esélyeseként tekintettek a csapatra. Izland története első nagy tornáján szerepel, a szigetország részéről már a kijutás is bravúrnak számított, a csoportból való továbbjutás, majd a jóval esélyesebb Anglia legyőzése pedig már-már csodaszámba ment az izlandiak részéről, akik ezúttal is az esélytelenek nyugalmával készülhettek a meccsre.

A hazaiak már a mérkőzés elejétől tudatosították, hogy ők bizony ma tovább fognak jutni. A 13. percben egy gyors akció végén Oliver Giroud bal lábas lövésével megszerezték a vezetést. Hét perccel később már 2-0- állt az eredményjelzőn, Paul Pogba fejesének köszönhetően. Amikor már kezdett leülni a mérkőzés, és mindenki a szünetet várta, Dmitri Payet egy távoli lövéssel vette be Halldórson kapuját a 43. percben. És még ez sem volt elég, a 45. percben egy szép akció végén a középen meglóduló Antoine Griezmann is betalált, így 4-0-s francia vezetéssel vonulhattak az öltözőbe a csapatok.

A második negyvenöt perc kicsivel visszafogottabb játékot hozott, a franciák biztos előnyük birtokában kevésbé mutattak agilis játékot. Izland viszont be akarta bizonyítani, hogy nem véletlenül jutott el idáig, és becsülettel küzdött a szépítésért. Ez össze is jött az északiaknak, az 56. percbe Kolbeinn Sigthórsson juttatta a kapuba Gylfi Sigurdsonn remek passzát. A négy gólos különbség azonban pár percen belül visszaállt, Payet szabadrúgása után Oliver Giroud fejelte be saját második, csapata ötödik találatát. Az utolsó szó ennek ellenére Izlandé volt, miután a 84. percben Birkir Bjarnason befejelte a játékszert Hugo Lloris kapujába. A francia csapat visszafogottabb második félidőt produkált (Didier Deschamps lecserélte azokat a játékosokat, akik sárgalap-veszélyben voltak), Izland pedig újra tanúbizonyságot tett küzdőszelleméről, és szimpatikus hozzáállásáról. Az 5-2-es francia győzelem megérdemelt volt.

A házigazda Franciaország megérdemelten jutott a legjobb négy közé, ahol a világbajnok Németország lesz az ellenfele a döntőbe jutásért.

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, negyeddöntő
Franciaország – Izland 5–2 (4–0)
Saint-Denis, Stade de France. Vezette: Kuipers (Hollandia)

 

Franciaország: Lloris – Sagna, Umtiti, Koscielny (Mangala, 72.), Evra – Pogba, Matuidi – M. Sissoko, Griezmann, Payet (Coman, 80.) – Giroud (Gignac, 60.)
Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

Izland: Halldórsson – Saevarsson, Árnason (Ingason, a szünetben), R. Sigurdsson, Skúlason – Gudmundsson, Gunnarsson, G. Sigurdsson, B. Bjarnason – Sigthórsson (Gudjohnsen, 83.), Bödvarsson (Finnbogasson, a szünetben)
Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck (svéd) és Heimir Hallgrímsson

Gólszerző: Giroud (12. perc, 59. perc), Pogba (20. perc), Payet (43. perc), Girezmann (45. perc), illetve Sigthórsson (56. perc), B. Bjarnason (84. perc)

 

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.