Foci Eb: Wales legyőzte Belgiumot, ezzel bejutott az elődöntőbe

A legjobb nyolc között Wales és Belgium legjobbjai csaptak össze a labdarúgó Európa-bajnokságon, és bár a belgákat a végső győzelemre is esélyesnek tartották, Wales 3-1-re győzött, és ezzel ők jutottak a legjobb négy közé.

 

Ami az esélyeket illeti, a belgák mellett szóltak. A második hely a világranglisták, jó játékosok, nagy gyorsaság, miközben az ellenfél, Wales első ízben szerepel Európa-bajnokságon.

Belga fölénnyel indult a találkozó, ráadásul az egyik helyzetnél a walesi védelemnek egymás után háromszor kellett belevetődnie a kapuba tartó lövésbe. A 13. percben góllá érett a fölény, Radja Nainngolan távolról lőtt egy nagy gólt a felső sarokba. A kapott gól után kicsit rendeződtek a walesiek, akik ebben a játékrészben elsősorban a szögleteknél voltak veszélyesek, rendre összezavarták a belga védelmet. A 31. percben ráadásul sikeresen, a csapatkapitány, Ashley Williams a kapuba bólintotta a labdát.

A második félidő sem hozott nagy változást, egyenlő felek küzdelmét láthattuk, és továbbra is magas színvonalú volt a mérkőzés. Wales a védekezése mellett próbált kezdeményezni is, és ezt nem sikertelenül tette. Az 55. percben Ramsey passza után Hal Robson-Kanu egy ügyes csellel kapura fordult, és egy közeli lövéssel mattolta Courtois kapust. Belgium nem hagyta annyiban, a mérkőzés hátralévő részében folyamatosan rohamozták Henessey kapuját, de nem akart jönni a várva várt egyenlítés. Sőt, a 85. percben egy walesi kontra után a csereként beállt Sam Vokes fejelt a kapuba, megadva a kegyelemdöfést a belgáknak, és beállítva a 3-1-es végeredményt.

Ezzel a győzelemmel Wales újonc csapatként bejutott az elődöntőbe, ahol Portugália lesz az ellenfele. A bravúrt ráadásul egy nagyon jó mérkőzésen vitték véghez, remélhetőleg az elődöntő a walesiek mai mérkőzéséhez fog jobban hasonlítani, nem pedig a portugálok előző két találkozójához, melyek egyaránt gyenge és unalmas meccsnek bizonyultak.

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, negyeddöntő
Wales – Belgium 3–1 (1–1)
Lille, Stade Pierre-Mauroy, 45 936 néző. Vezette: Skomina (Szlovénia)

Wales: Hennessey – Chester, A. Williams, Davies – N. Taylor, J. Allen, Ledley (A. King, 78.), Ramsey (Collins, 90.), Gunter – Bale – Robson-Kanu (Vokes, 80.)
Szövetségi kapitány: Chris Coleman

Belgium: Courtois – Meunier, Alderweireld, Denayer, J. Lukaku (Mertens, 75.) – Nainggolan, Witsel – Carrasco (Fellaini, a szünetben), De Bruyne, E. Hazard – R. Lukaku (Batshuayi, 83.)
Szövetségi kapitány: Marc Wilmots

Gólszerző: A. Williams (31. perc), Robson-Kanu (55. perc), Vokes (86. perc), ill. Nainggolan (13. perc)

 

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.