Foci Eb: Tizenegyes-párbaj után Portugália jutott a négy közé

Megkezdődtek a negyeddöntők küzdelmei a labdarúgó Európa-bajnokságon. Elsőként Portugália és Lengyelország mérkőzött meg egymással, és 1-1-es döntetlen után a portugálos büntetőkkel jutottak a legjobb négy közé.

 

Bár papíron Portugália tűnt esélyesnek, a mutatott játék alapján a lengyel továbbjutás egyáltalán nem lett volna váratlan. Sőt, a második perc után tovább nőttek Lengyelország esélyei, mivel a gólokkal az Eb-n eddig adós maradó Robert Lewandowski már a találkozó elején betalált, Grosicki beadását követően. A korai gól ellenére a lengyelek nem tudtak fölénybe kerülni, egyenlő felek küzdelmét láthatta a publikum. A 33. percben kissé váratlanul egyenlítettek a portugálok, a nagy tehetségnek kikiáltott, és a kontinenstorna után a Bayern Münchenhez igazoló Renato Sanchez egy tizenhatosról megeresztett, és egy védőn is megpattanó távoli lövéssel vette be Fabianski kapuját, 1-1-re módosítva az eredményt.

A második játékrész inkább küzdelmet, mint szép játékot hozott, gólt pedig egyik csapat sem tudott szerezni, így hosszabbítás következett. Lengyelországnak ez már a második hosszabbításos meccse volt Franciaországban, ugyanis Svájc ellen is 1-1 állt az eredményjelzőn a lefújáskor. (Akkor tizenegyesekkel a lengyelek jutottak tovább.) A kétszer tizenöt perces hosszabbításban a csapatok lélekben már a büntetőkre készültek, jó játékot legalábbis nem nagyon mutattak, így a tizenegyesekre maradt a döntés. Az előző fordulóban végig magabiztos lengyelek most is hozták a formájukat, kivéve Jakub Blaszczykowskit, aki ezúttal hibázott. A másik oldalon azonban senki nem vétette el a maga lövését, így Portugália jutott be az elődöntőbe. Érdekesség, hogy az előző fordulóban a 117. percben győztes gólt szerző Quaresma döntött most is, ugyanis az utolsó tizenegyest ő értékesítette.

Az Európa-bajnokságon eddig nem nagyon brillírozó portugálok elsőként jutottak be a legjobb négy közé, úgy, hogy egyetlen meccsüket sem tudták a rendes játékidőben megnyerni. (A csoportkörben három döntetlent játszottak, majd az egyenes kieséses szakaszban előbb hosszabbítás után, majd tizenegyesekkel jutottak tovább.)

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, negyeddöntő
Lengyelország – Portugália 1–1, Tizenegyesekkel: 3–5 (1–1, 1–1, 1–1)
Marseille, Stade Vélodrome, 62 940 néző. Vezette: Brych (Németország)

Lengyelország: Fabianski – Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk – Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec, 98.), Grosicki (Kapustka, 82.) – Lewandowski, Milik
Szövetségi kapitány: Adam Nawalka

Portugália: Rui Patrício – Cédric, Pepe, Fonte, Eliseu – J. Mário (Quaresma, 80.), W. Carvalho (Danilo Pereira, 96.), Renato Sanches, Adrien (Moutinho, 73.) – Cristiano Ronaldo, Nani
Szövetségi kapitány: Fernando Santos

Gólszerző: Lewandowski (2. perc), ill. Renato Sanches (33. perc)
Tizenegyesek: Lewandowski, Milik, Glik, Blaszczykowski (x) illetve Cristiano Ronaldo, Renato Sanchez, Moutinho, Nani, Quaresma

 

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.