Foci Eb: Tizenegyesekkel a lengyelek a nyolc között

A Svájc – Lengyelország mérkőzéssel kezdetét vette a labdarúgó Európa-bajnokság egyenes kieséses szakasza. Az első nyolcaddöntőben az első büntetőpárbajra is sor került, a végén e lengyelek örülhettek.

 

Tipikus kétesélyes mérkőzésnek ígérkezett a svájciak és a lengyelek összecsapása. Mindkét válogatott csoportja második helyezettjeként jutott a legjobb 16 közé, és nagyjából hasonló játékerőt képviselnek.

Azonban a lengyelek akár már a találkozó elején megszerezhették volna a vezetést, Milik azonban kihagyta a nagy helyzetet. Az első tíz perc után a svájciak is feljavultak, azonban az egész játékrészben ők voltak a defenzívebbek, gyakran a saját térfelükön járatták a labdát. Az egyenes kieséses szakasz első gólját a többet támadó lengyelek szerezték meg, egy szép akció során (egy beadás elől Milik lehajolt, ezzel helyzetbe hozva társát) Jakub Blaszczykowski került helyzetbe, és a kapus lába között a rövid sarokba lőtt, ezzel csapata egy gólos előnnyel mehetett a pihenőre.

A második játékrészben feljavultak a svájciak, és amennyire a lengyelek rászolgáltak a gólra az első félidőben, ugyan úgy igaz volt ez a svájciakra a másodikban. És érkezett is, de még hogy! A 82. percben Xherdan Shaqiri egy fantasztikus, a tizenhatosról kivitelezett ollózással, a kapufát is érintve juttatta a labdát az egész meccsen jól védő, ám ezúttal tehetetlen Lukasz Fabianski kapujába. A meccs hátralévő részében az eredmény nem változott, így a kieséses szakasz első találkozóján egyből hosszabbítást láthatott a közönség.

A második 45 perchez hasonlóan a hosszabbításban is a svájciak játszottak jobban. Bár egyik csapat sem ált be bekkelni, és mindkét válogatott megszerezhette volna a győztes gólt, újabb találat már nem született, így a tizenegyesekre maradt a döntés. A büntetőpárbajban a lengyelek voltak magabiztosabbak, míg a svájciak közül Xhaka hibázott, így Lengyelország jutott elsőként az Európa-bajnokság nyolc legjobb csapata közé, ahol a Horvátország – Portugália mérkőzés győztesével találkozik majd.

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, nyolcaddöntő
Svájc– Lengyelország 1–1, Tizenegyesekkel: 4–5 (0–1, 1–1, 1–1)
Saint-Étienne, Geoffroy Guichard Stadion. Vezette: Mark Clattenburg (Anglia)

Svájc: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez – Behrami (Fernandes, 77.), G. Xhaka – Shaqiri, Dzemaili (Embolo, 58.), Mehmedi (Derdiyok, 70.) – Seferovic
Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic

Lengyelország: Fabianski – Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk – Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec, 101.), Grosicki (Peszko, 104.) – Lewandowski, Milik
Szövetségi kapitány: Adam Nawalka

Gólszerző: Blaszczykowski (39. perc), illetve Shaqiri (82. perc)
Tizenegyesek: Lichsteiner, Xhaka (x), Shaqiri, Schar, Rodriguez illetve Lewandowski, Milik, Glik, Blaszckykowsky, Krychowiak

 

 

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.